Амілаза — травний фермент, який здатний розщеплювати вуглеводи.
Найбільша кількість амілази міститься в слинних і підшлунковій залозах.
Амілаза, яка виробляється в підшлунковій залозі,— панкреатична амілаза (P-тип) — входить до складу панкреатичного соку. З підшлункової залози панкреатичний сік, що містить ліпазу, через панкреатичний протік потрапляє в дванадцятипалу кишку, де допомагає переварити їжу.
Амілаза слинних залоз — слинна амілаза (S-тип) — здійснює переварювання крохмалю їжі в ротовій порожнині.
У нормі в крові циркулює невелика кількість амілази. Водночас близько 60 % становить слинна амілаза (S-тип), а решта 40 % — панкреатична амілаза.
Коли відбувається пошкодження підшлункової залози, як при панкреатиті, або якщо панкреатичний протік блокується каменем або пухлиною, панкреатична амілаза (P-тип) починає в більших кількостях потрапляти в кровотік. Підвищення активності слинної амілази при цьому не відбувається.
Невеликі кількості амілази утворюються також в яєчниках, кишечнику і скелетній мускулатурі.
Для чого призначають дослідження
Для діагностики панкреатиту в післяопераційному періоді, коли підвищена активність загальної амілази. Також при підозрі на патологію слинних залоз, яєчників або бронхів.
Підвищення активності панкреатичної амілази в крові без зміни активності слинної амілази служить підтвердженням патології підшлункової залози. Наприклад, при гострому панкреатиті її активність в крові може збільшуватися до 90 % від загальної активності амілази.
Метод дослідження
Кінетичне колориметричне визначення.
Біоматеріал дослідження
Кров (сироватка)
Обладнання для дослідження
Beckman Coulter AU480
Як правильно підготуватися до дослідження
- Натще (8–12 годин голодування); для дітей до двох років можливе голодування протягом 3–4 годин.
- За добу виключити фізичні та емоційні навантаження, перегрів та переохолодження, порушення режиму сну, авіаперельоти, інструментальні методи дослідження (УЗД, рентген тощо), фізіотерапевтичні процедури, масаж, прийом алкоголю та медикаментів (останнє — тільки за погодженням з лікарем!).
- Якщо відмовитися від прийому ліків неможливо, необхідно про це повідомити при оформленні замовлення в лабораторії.
- За годину перед забором крові не можна палити.
- У день дослідження допускається вживання невеликої кількості води.
- Перед маніпуляційними процедурами слід прийняти зручну позу, розслабитися та заспокоїтись.
Що може впливати на результат?
- До збільшення активності панкреатичної амілази іноді веде хронічна ниркова недостатність.
- Підвищений холестерин може служити причиною заниженої активності панкреатичної амілази.
- Прийом інгібіторів ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ), кортикостероїдів, оральних контрацептивів, діуретиків, НПЗП, наркотичних анальгетиків.
Синоніми
P-ізофермент амілази, альфа-амілаза панкреатична, P-амілаза, P-тип амілази. P-изофермент амилазы, альфа-амилаза панкреатическая, P-амилаза, P-тип амилазы. Pancreatic alpha-amylase, pancreatic AML, P-type amylase, P-type alpha-amylase, amylase isoenzymes, amylase isoforms.
Що означають результати? Референтні значення
13.0–53.0 Од/л.
Інтерпретація результатів аналізу на панкреатичну амілазу проводиться з урахуванням оцінки загальної активності амілази в крові або сечі. Якщо загальна активність амілази підвищена, а активність панкреатичної амілази знижена, то ураження підшлункової залози малоймовірно і потрібно виключення патології яєчників, кишківника, бронхів або інших органів.
Причини підвищення активності панкреатичної амілази:
- Гострий панкреатит. При цьому захворюванні активність панкреатичної амілази може бути значно вищою за норму і становитиме більший відсоток від активності загальної амілази. Проте у деяких хворих на гострий панкреатит амілаза може підвищуватися незначно або навіть залишатися в нормі. Взагалі, активність амілази не відображає тяжкості ураження підшлункової залози при панкреатиті. Наприклад, при масивному панкреатиті іноді відбувається загибель більшості клітин, що виробляють цей фермент, тому його активність може бути не змінена.
- Хронічний панкреатит. При ньому активність амілази спочатку помірно підвищена, проте потім може знижуватися і приходити в норму в міру збільшення ураження підшлункової залози.
- Декомпенсація цукрового діабету — діабетичний кетоацидоз як через високий рівень цукру, так й з-за супутнього залучення в патологічний процес підшлункової залози.
- Травма підшлункової залози.
- Рак підшлункової залози.
- Закупорка (каменем, рубцем) панкреатичного протоки.
- Гострий апендицит, перитоніт.
- Перфорація (прорив) виразки шлунка.
- Гострий холецистит — запалення жовчного міхура.
- Кишкова непрохідність.
- Розрив аневризми аорти.
Причини зниження активності панкреатичної амілази:
- Зниження функції підшлункової залози.
- Муковісцидоз (кістозний фіброз) підшлункової залози.
- Видалення підшлункової залози.
Хто призначає дослідження?
Лікар загальної практики, терапевт, гастроентеролог, хірург.