Food Xplorer (FOX)- напівкількісний тест для визначення IgG-залежної гіперчутливості до 286 продуктів харчування. Визначення специфічного IgG до їжі є маркером для виявлення продуктів, що викликають хронічне запалення. Через високу проникність стінок кишківника харчові білки можуть перетинати кишковий бар’єр і викликають алергічну реакцію ІІІ типу. Запальний процес, який виникає, може проявлятися від шлунково-кишкових розладів та болю в суглобах до мігрені. Виявляючи специфічні антитіла IgG до продуктів харчування у сироватці крові, можна легко визначити алергени, що провокують реакцію, і полегшити дані симптоми уникаючи відповідних продуктів харчування.
Харчові антигени:
Овочі: артишок, рукола, авокадо, бамбукові паростки, броколі, брюссельська капуста, капуста, каперси, морква, цвітна капуста, цибулина селери, стебло селери, листовий буряк, цикорій, китайська капуста, цибуля, огірок, баклажани, цикорний салат, фенхель, часник, зелений капуста, хрін, ківано, кольрабі, польовий салат, цибуля-порей, листя кропиви, оливка, цибуля, пастернак, бок-чой, картопля, гарбуз (Гарбуз мускатний), гарбуз (Хоккайдо), радиккіо, редька, червоний буряк, червона капуста, романеско, савойська капуста, цибуля-шалот, шпинат, солодка картопля, помідор, ріпа, крес-салат, біла спаржа, білокачанна капуста, дикий часник, кабачки.
Горіхи: мигдаль, бразильський горіх, кеш’ю, кокос, кокосове молоко, фундук, горіх Кола, макадамія, горіх пекан, фісташка, солодкий каштан, чуфа, грецький горіх.
Бобові: зелена квасоля, сочевиця, боби мунг, горох, арахіс, соя, цукровий горох, тамаринд, біла квасоля.
Риба і морепродукти: абалон, атлантична тріска, атлантичний оселедець, атлантичний рожевий окунь, короп, ікра, півень, звичайна мідія, краб, вугор, європейська хамса, європейський сардина, камбала європейська, золотавий спар, пікша, хек, омар, скумбрія, морський чорт, річний рак, щука, північна креветка, восьминіг, устриця, двостулковий молюск, лосось, морський гребінець, сепія, суміш креветок, солея, кальмари, риба-меч, морська лисиця, форель, тунець, калкан, венериды.
Їстівні гриби: боровик, лисичка, опеньки, глива степна, глива, білий гриб.
Кава і чай: ромашка, какао, кава, гібіскус, жасмин, морінга, м’ята перцева, чай (чорний), чай (зелений).
М’ясо: яловичина, м’ясо дикого кабана, курка, качка, козине м’ясо, конина, баранина, страусине м’ясо, свинина, кролик, оленина, індичка, телятина, дичина.
Фрукти: яблуко, абрикос, банан, ожина, чорниця, вишня, журавлина, фінік, бузина, інжир, аґрус, виноград, грейпфрут, ківі, лимон, лайм, лічі, манго, диня, шовковиця, нектарин, апельсин, папайя, маракуйя, персик, груша, фізаліс, ананас, слива, гранат, ізюм, малина, червона смородина, полуниця, мандарин, кавун.
Яйця і молоко: буйволине молоко, пахта, верблюже молоко, камамбер, сир, коров’яче молоко, яєчний білок, яєчний жовток, сир Емменталь, козячий сир, козяче молоко, сир Гауда, сир Моцарела, сир Пармезан, перепелине яйце, овечий сир, овече молоко.
Нові харчові продукти: мигдальне молоко, алое, аронія, баобаб, насіння чіа, хлорела, корінь кульбаби, гінкго-білоба, женьшень, корінь лопуха, гуарана, домашній цвіркун, корінь маки, борошнистий черв’як, перелітна саранча, норі, сафлорова олія, спіруліна, тапіока, вакаме, коріння якону.
Спеції: аніс, базилік, лавровий лист, кмин, кардамон, кайенський перець, перець чилі (червоний), кориця, гвоздика, коріандр, кмин, каррі, кріп, пажитник, імбир, ялівцеві ягоди, лемонграс, майоран, м’ята, гірчиця, мускатний горіх, орегано, паприка, петрушка, перець (чорний/ білий/ зелений/ червоний/ жовтий), розмарин, шавлія, естрагон, чебрець, куркума, ваніль.
Зернові і насіння: щириця, ячмінь, гречка, нут, кукурудза, пшениця тверда, пшениця однозернянка, пшениця двозернянка, глютен, конопля, льону насіння, люпин, солод (ячмінь), пшоно, овес, кедровий горіх, польська пшениця, мак, гарбузове насіння, кіноа, ріпак, рис, жито, кунжут, спельта, соняшник, пшениця, пшеничні висівки, пшеничний гліадин, паростки пшениці.
агар- агар, Aspergillus niger, хлібопекарські дріжджі, пивні дріжджі, квітки бузини, мед, хміль, М-трансглютаміназа (м’ясний клей), тростинний цукор, перехресно реагуючі вуглеводні детермінанти.
Кому призначають:
При підозрі на IgG-залежну харчову непереносимість
Для уточнення дієтичного статусу та аналіз дотримання дієти
При запальних захворюваннях кишківника
При синдромі подразненого кишківника
При депресії та мігрені
Основні переваги:
286 харчових антигенів з 13 груп продуктів харчування.
Основні продукти, які вживаються в нашій країні та в усьому світі.
Простота проведення аналізу (використовується сироватка крові).
Включені перехресно-реагуючі вуглеводні детермінанти.
Біоматеріал для дослідження: венозна кров
Підготовка до аналізу:
Натщесерце (8-12 годин голодування); для дітей до двох років можливе голодування протягом 3-4 годин.
За добу виключити фізичні та емоційні навантаження, перегрів та переохолодження, порушення режиму сну, авіаперельоти, інструментальні методи дослідження (УЗД, рентген та ін.), фізіотерапевтичні процедури, масаж, прийом алкоголю та медикаментів (останнє – тільки за погодженням з лікарем).
Якщо виключити прийом ліків неможливо, необхідно про це повідомити при оформленні замовлення в лабораторії. За годину перед забором крові не можна курити. У день дослідження допускається вживання невеликої кількості води.