Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Чи потрібна хіміотерапія при раку грудей? Oncotype DX дасть точну відповідь

24.03.2023
Фото лікаря Лівшун Софія Сергіївна

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2020 році у світі було зареєстровано 2 261 419 нових випадків раку молочної залози. Це становить 11,7% у структурі онкологічних захворювань, що робить даний тип раку найпоширенішим у світі1,2.    

Після встановлення точного діагнозу надважливо правильно оцінити «поведінку» пухлини та підібрати ефективне лікування, яке не тільки дозволить побороти хворобу, але й зменшить ризик виникнення рецидиву.    

Поговорімо про люмінальний HER2-негативний рак молочної залози, який є найпоширенішим молекулярним підтипом раку молочної залози (згідно з даними Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) Program протягом 2015-2019 років на даний підтип припадало 68% усіх випадків раку молочної залози3). Згідно з рекомендаціями NCCN, які більшість онкологів вважають золотим стандартом терапії онкологічних захворювань, пацієнткам із люмінальним HER2-негативним раком молочної залози може бути призначена або гормональна терапія, або гормональна терапія у поєднанні із хіміотерапією4.   
На жаль, досить часто оцінка ймовірності рецидиву та підбір лікування ґрунтується лише на клінічних та патогістологічних чинниках (вік пацієнта на момент встановлення діагнозу, статус лімфовузлів, розмір та стадія пухлини). Але на практиці виявляється, що аналізу лише цих факторів недостатньо для прийняття обґрунтованого рішення. Досі у клінічній практиці призначення післяопераційної хіміотерапії часто є стандартним протоколом, але насправді такий підхід у більшості випадків є недоцільним через велику кількість побічних ефектів від хіміотерапії, немаленьку ціну такого лікування та відсутність суттєвої користі для пацієнта.   
 

Як зрозуміти, чи потрібна пацієнту хіміотерапія?


Oncotype DX Breast Recurrence Score є одним з таких тестів, що призначений для пацієнтів із ранніми стадіями естроген-рецептор-позитивного HER2-негативного інвазивного раку молочної залози (люмінальні HER2-негативні підтипи). Тест надає інформацію про ризик віддаленого рецидиву та очікувану користь від хіміотерапії.    
Окрім NCCN, тест Oncotype DX Breast Recurrence Score включений до клінічних рекомендацій таких організацій, як American Society of Clinical Oncology (ASCO), the St. Gallen Consensus panel, the National Institute for Health Care Excellence (NICE), the European Society for Medical Oncology (ESMO), the German Association of Gynecological Oncology (AGO) та інших5. Протоколи даних організацій використовуються онкологами по всьому світу.   

Тест Oncotype DX Breast Recurrence Score рекомендований пацієнту, якщо: 
•    був діагностований інвазивний рак молочної залози I, II або IIIa стадії;    
•    пухлина експресує рецептори до естрогену;    
•    пухлина є HER2-негативною;    
•    пухлинні клітини було знайдено у від 0 до 3 регіонарних лімфовузлів;    
•    лишається відкритим питання щодо доцільності призначення хіміотерапії.   
Звичайно, Oncotype DX Breast Recurrence Score не є єдиним тестом і часто лікарі стикаються із проблемою вибору: який тест краще обрати для підбору персоналізованого лікування, адже ці тести дороговартісні і кожна компанія рекламує своє.   

Світова практика довела, що прийняття рішення щодо проведення того чи іншого дослідження або вибору терапії має базуватись на спільній роботі онколога, медичного генетика та пацієнта.    
Які переваги Oncotype DX Breast Recurrence Score перед іншими тестами?    
Oncotype DX Breast Recurrence Score на основі численних валідаційних досліджень (RxPONDER, TAILORx, NSABP B-14, NSABP B-20, TransATAC, SWOG 8814) та публікацій був визнаний провідними організаціями як єдиний тест, що має як прогностичне, так і предиктивне значення. Тобто на відміну від інших тестів, Oncotype DX дозволяє оцінити не лише ризик рецидиву, а й очікувану користь від призначення хіміотерапевтичного лікування.   
Згідно із протоколом NCCN, рекомендовано саме дослідження Oncotype DX Breast Recurrence Score, його прогностичне та предиктивне значення підтверджено найвищим рівнем доказовості – 1.   

Які гени аналізуються у ході виконання даного дослідження?   
У ході проведення дослідження аналізується рівень експресії 21 гена (16 пухлино-асоційованих та 5 референтних, відносно яких рівень експресії і розраховується). Пухлино-асоційовані гени належать до груп генів, що залучені до процесів отримання сигналу до поділу, власне поділу клітин, їх здатності до інвазії (тобто здатності мігрувати у сусідні тканини чи віддалені ділянки тіла), регуляції апоптозу (запрограмованої клітинної загибелі) тощо6.   

На якому матеріалі проводиться тест?   

Дослідження проводиться, як на операційному, так і на біопсійному матеріалі.  
Після надходження матеріалу до лабораторії, якість зразків, а саме кількість пухлини та кількість некрозів, оцінюється у патогістологічному відділі Медичної лабораторії CSD LAB з метою підбору найбільш придатного для аналізу зразка. Після оцінки якості зразки відправляються до США для проведення дослідження.   

Яку роль відіграє інформація про статус гормональних рецепторів та білка HER2?   

Тест Oncotype DX проводиться лише для пацієнтів із люмінальним HER2-негативним раком молочної залози. Тому перед проведенням дослідження пацієнту необхідно оцінити статус гормональних рецепторів та білка HER2. Це необхідно не тільки для правильного підбору подальших тестувань, але й для коректного підбору терапії.   

Як виглядають результати тесту Oncotype DX Breast Recurrence Score?   

Результати тесту включають:   
•    індивідуальний показник Recurrence Score (RS) Result, що базується на кількісному аналізі експресії 21 гена у зразку пухлини пацієнта;   
•    індивідуальний ризик віддаленого рецидиву при застосуванні лише гормональної терапії;   
•    значення середньої абсолютної користі від хіміотерапії у певній групі (потенційне зменшення ризику віддаленого рецидиву при введенні хіміотерапії для всіх вікових категорій у межах певного діапазону значень Recurrence Score);   
•    таблицю з додатковими даними про потенційну користь хіміотерапії залежно від віку та групи ризику, що визначається на основі значення Recurrence Score (для пацієнтів, у яких лімфовузли не уражені);   
•    таблицю, у якій наведено реальні результати для пацієнтів, які проходять лікування без введення хіміотерапії, на основі даних реєстру SEER (для пацієнтів, у яких уражено від 1 до 3 регіонарних лімфовузлів).   

Тест Oncotype DX Breast Recurrence Score є єдиним тестом, який надає індивідуальний ризик рецидиву, в той час як інші геномні тести лише відносять пацієнта до групи ризику, високого, низького чи проміжного.   
Чому аналіз лише клінічних та патогістологічних показників є недостатнім для прийняття рішення щодо терапії ?   
Згідно з даними величезного дослідження TAILORx7, в якому взяли участь 10 273 людини, 73% пацієнтів із високим клінічним ризиком мали значення RS 0-25 і без проведення тесту Oncotype DX Breast Recurrence Score отримали б надмірне лікування, яке не знизило б ризик рецидиву, проте створило додаткове навантаження на організм та гаманець. На противагу цьому, 43% пацієнтів із результатом RS 26-100 мали низький клінічний ризик і без проведення тесту отримали б недостатнє лікування8.   

Команда Медичної лабораторії CSD LAB обирає найкращі лабораторні рішення від провідних компаній світу, аби надавати нашим клієнтам та лікарям повний спектр усіх доступних діагностичних можливостей.   
Детальніше про дослідження тут: https://www.csdlab.ua/analyzes/prohnostychni-molekulyarni-doslidzhennya/oncotype-dx-breast-recurrence-score-vyznachennya  

  
Лівшун Софія Сергіївна   
Молекулярний генетик Відділу молекулярної патології та генетики   
Медичної лабораторії CSD LAB


Список використаних джерел:  

  1.  GLOBOCAN 2020. Код доступу: https://gco.iarc.fr/today/online-analysis-pie?v=2020&mode=cancer&mode_population=continents&population=900&populations=900&key=total&sex=0&cancer=39&type=0&statistic=5&prevalence=0&population_group=0&ages_group%5B%5D=0&ages_group%5B%5D=17&nb_items=7&group_cancer=1&include_nmsc=1&include_nmsc_other=1&half_pie=0&donut=0
  2.  World Health Organization. Код доступу: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer  
  3.  SEER 22 2015-2019. Код доступу: https://seer.cancer.gov/statfacts/html/breast-subtypes.html  
  4.  NCCN Guidelines®. Breast Cancer, Version 4.2022 – June 21, 2022.  
  5.  Oncotype DX Breast Recurrence Score. Inclusion in guidelines. Код доступу: https://www.oncotypeiq.com/en-GB/breast-cancer/healthcare-professionals…  
  6.  Oncotype DX Breast Recurrence Score. About the test. Код доступу: https://www.oncotypeiq.com/en-GB/breast-cancer/healthcare-professionals…  
  7.  J.A. Sparano, R.J. Gray, D.F. Makower, K.I. Pritchard, K.S. Albain, D.F. Hayes, C.E. Geyer, Jr., E.C. Dees, M.P. Goetz, J.A. Olson, Jr., T. Lively, S.S. Badve, T.J. Saphner, L.I. Wagner, T.J. Whelan, M.J. Ellis, S. Paik, W.C. Wood, P.M. Ravdin, M.M. Keane, H.L. Gomez Moreno, P.S. Reddy, T.F. Goggins, I.A. Mayer, A.M. Brufsky, D.L. Toppmeyer, V.G. Kaklamani, J.L. Berenberg, J. Abrams, and G.W. Sledge, Jr. (2018). Adjuvant Chemotherapy Guided by a 21-Gene Expression Assay in Breast Cancer. The New England journal of medicine. 379. DOI: 10.1056/NEJMoa1804710  
  8.  Oncotype DX Breast Recurrence Score. TAILORx. Код доступу: https://www.oncotypeiq.com/en-IE/announcements/TAILORx
Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.