Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Цукрова хвороба: як виявити діабет вчасно

17.11.2022
Цукрова хвороба: як виявити діабет вчасно

537 млн дорослих у світі, за даними International Diabetes Federation (Міжнародної федерації діабету), живуть з цукровим діабетом – це кожен десятий. І за прогнозами світової медичної спільноти, в 2030 році кількість людей з цим захворюванням може сягнути 700 млн. В Україні, як повідомляє Центр громадського здоров'я, хворіють на діабет майже 1,3 млн людей.

Чому захворюваність на цукровий діабет стала глобальною проблемою та як попередити і діагностувати хворобу вчасно, розповіла Mind менеджерка з розвитку продуктів Медичної лабораторії CSD Олеся Даньчак. 

Що може стати причиною розвитку цукрового діабету?

Цукровий діабет – це захворювання, яке пов’язане з порушенням обміну речовин і характеризується підвищенням рівня глюкози в крові через відсутність інсуліну (гормону підшлункової залози). Тривале підвищення рівня глюкози в крові призводить до погіршення загального стану людини, з’являються: 

- слабкість,

- постійне відчуття спраги,

- часте сечовипускання,

- довге загоєння ран.

Якщо ігнорувати симптоми і вчасно не розпочати лікування, високий рівень глюкози матиме серйозні наслідки для організму. Він може спричинити розвиток ниркової та серцево-судинної недостатності, гангрени ніг, сліпоти та діабетичної коми, яка може призвести до смерті.

У чому різниця діабету першого та другого типу?

Якщо діагностовано діабет першого або другого типу, це означає, що у пацієнта занадто багато глюкози у крові. Це однакова характеристика обох типів діабету. Різниця лише в тому, що стало причиною цього підвищення глюкози.

Діабет першого типу – це аутоімунне захворювання. При ньому власний імунітет атакує і знищує бета-клітини підшлункової залози, які виробляють гормон інсулін. Саме інсулін допомагає переносити глюкозу з крові в клітини нашого тіла.

Потім ми використовуємо її для отримання енергії. Без інсуліну рівень глюкози в крові стає занадто високим. Розвиток діабету першого типу більше характерний для людей молодше 40 років, але може виникнути в будь-якому віці. Лікування – інсулінотерапія.

Діабет другого типу частіше розвивається після 40 років, але останнім часом виявляється і у підлітків та у людей молодшого віку через поширення такої проблеми, як ожиріння.

При діабеті другого типу бета-клітини підшлункової залози можуть виробляти інсулін, але чутливість організму до дії інсуліну зменшується через надлишок зміненої жирової тканини, яка не дає інсуліну правильно діяти. Цей стан називають резистентністю до інсуліну. Рівень глюкози в крові при цьому також занадто високий.

Велика різниця між двома типами полягає в тому, що у випадку другого можна зупинити розвиток хвороби, змінивши свій спосіб життя.

Чи достатньо здати кров на цукор для виявлення діабету?

Основне дослідження на наявність або відсутність цукрового діабету і предіабету (стан, при якому рівень цукру в крові є вищий за норму, але недостатньо високий, щоб діагностувати цукровий діабет другого типу) – глюкоза натще в плазмі крові.

Глюкоза – це поживна речовина, яка дає клітинам енергію. Коли ми з’їдаємо продукт, що містить вуглеводи (цукор, хліб, кашу), рівень глюкози в крові починає зростати. У відповідь на це підшлункова залоза виділяє гормон інсулін, який виступає «ключиком», що відкриває доступ глюкозі до клітин.

У результаті чого вміст глюкози в крові нормалізується. Коли інсулін не виробляється (як при діабеті першого типу) або виникає інсулінорезистентність – порушується сприйняття інсуліну клітинами (інсулін-«ключик» є, а замкової щілини немає) (як при діабеті другого типу), рівень глюкози в крові зросте.

У здорової людини рівень глюкози в плазмі – до 6,1 ммоль/л. Значення у межах 6,1–7 ммоль/л говорить про преддіабетний стан. При рівні понад 7 ммоль/л діагностують діабет.

Якщо при довільному дослідженні рівня глюкози встановлено, що діабет ймовірний, лікарі рекомендують пройти глюкозотолерантний тест. Це спеціальне дослідження, спрямоване на визначення потенційної здатності підшлункової залози справлятися зі своєю роботою з утилізації вуглеводів, що надходять з їжею.

При цьому дослідженні кров із вени на глюкозу беруть двічі: до та через 2 години після прийому 75 г розчиненої у воді глюкози.

Нормальні показники: у здорових людей перший аналіз має значення до 6,1 ммоль/л, другий – до 7,8 ммоль/л. Збільшені показники означають порушення вуглеводного обміну.

Не менш важливий показник для діагностики цукрового діабету – глікований гемоглобін, який з 2014 року ВООЗ рекомендує для об’єктивної оцінки розвитку захворювання. Результат аналізу відображає середній рівень цукру в крові за останні три місяці.

Гемоглобін в крові з’єднується з глюкозою і утворює нову речовину. Назад на глюкозу і гемоглобін ця речовина не розпадається і виводиться з організму тільки після оновлення крові, це займає від 90 до 150 днів. Чим вищим в цей період був рівень глюкози в людини, тим більше глікованого гемоглобіну покаже аналіз.

Показник для здорових людей зазвичай не більше 5,7%. Значення понад 6,5% вказують на діабет.

Тож досліджень на діабет є кілька, і це не просто «здати аналізи на цукор».

Діабет є хронічним захворюванням, що прогресує, але люди з діабетом можуть прожити довге життя завдяки вчасно розпочатому лікуванню. Для цього в Медичній лабораторії CSD розроблено спеціальний скринінг цукрового діабету, який допоможе діагностувати хворобу. До кінця листопада здати аналіз можна зі знижкою 20%.

Останні новини
здоров'я печінки та нирок
21 травня 2024
Здоров'я вашої печінки та нирок на перевірці
Які аналізи допоможуть оцінити стан цих важливих органів??
харчування перед аналізами
18 травня 2024
Що їсти перед здачею аналізів?
Сьогодні ми розбиваємо міфи та розкриваємо правду про харчування перед здачею аналізів крові!
аналізи для вегетаріанців
17 травня 2024
Аналізи для вегетаріанців
Вегетаріанство - це система рослинного харчування, що має багато різновидів.