Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Тромбоцити: секрети маленьких рятувальників

12.12.2023

Тромбоцити - це найдрібніші елементи крові, які виконують надважливу функцію щодо попередження та зупинки кровотеч. При пошкодженні судини тромбоцити потрапляють у місце травми і склеюються між собою, утворюючи тромб. Тромб блокує кровотечу і захищає організм від втрати крові.

підвищені тромбоцити

Що відбувається при зниженні рівня тромбоцитів?

При зниженні рівня тромбоцитів (тромбоцитопенії) судини стають ламкими і легше кровоточать, а час кровотечі різко збільшується. Це може призвести до кровотеч з носа, ясен, шлунково-кишкового тракту, а також до внутрішніх кровотеч.

Причиною цього можуть стати:

  • Інфекції: деякі інфекції, зокрема вірусний гепатит, мононуклеоз, інфекційний ендокардит, можуть призвести до зниження рівня тромбоцитів.
  • Спадкові захворювання: деякі спадкові захворювання, зокрема хвороба Вальденстрема, синдром Віскотта-Олдрича, можуть супроводжуватися зниженням рівня тромбоцитів.
  • Прийом медикаментів: деякі лікарські препарати, наприклад, антибіотики, протиракові препарати, імуносупресори, можуть викликати зниження рівня тромбоцитів.
  • Інші захворювання: деякі захворювання, зокрема цироз печінки, ниркова недостатність, лімфогранулематоз, можуть також призвести до зниження рівня тромбоцитів.

Підвищення рівня тромбоцитів (тромбоцитоз) також може бути небезпечним для здоров'я. Адже може призвести до утворення тромбів у кровоносних судинах. Серед причин визначають такі захворювання як цироз печінки, виразковий коліт, ревматоїдний артрит: ревматоїдний артрит - це аутоімунне захворювання, яке може призвести до підвищення рівня тромбоцитів.

Для контролю кількості еритроцитів необхідно хоча б раз на рік здавати загальний аналіз крові в CSD  LAB

У нормі показники будуть різні для дітей, жінок та чоловіків, тому результати дослідження обов'язково має трактувати ваш сімейний лікар.

А от для підтримання здорового рівня тромбоцитів достатньо здорово харчуватися, збагачуючи свій раціон продуктами, які містять вітаміни С, К, фолієву кислоту та залізо. І обов'язково займатися спортом! 🏃
 

Останні новини
дівчина з закритими очима
30 квітня 2024
Вітамін D: Ключ до здорових кісток та міцної імунної системи!
Сонячне проміння, здорова дієта та додаткові джерела - ось що допомагає нам утримувати належний рівень вітаміну D.
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.