Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Спадковий рак: діагностика

08.11.2021

«Актори, музиканти, спортсмени

Спадковий рак: діагностика

часто стають кумирами і можуть впливати на стиль одягу, уподобання в їжі та щоденні звички своїх шанувальників. Ганна Дудіна, креативний директор Медичної лабораторії CSD, переконана, що публічні люди здатні бути інфлюенсерами не тільки модних, а й здорових трендів. Експерт розповідає про те, як убезпечити себе та своїх близьких від ризиків розвитку однієї з найнебезпечніших хвороб ХХІ століття — про діагностику спадкового раку».

Чи можуть знаменитості впливати на наші погляди та підходи до власного здоров'я? Відповідь: однозначно так! Такого висновку дійшли вчені з Гарвардської медичної школи, коли проаналізували показники генетичного тестування на рак грудей після публікації статей Анджеліни Джолі у The New York Times у 2013 році.

Ви ж пам'ятаєте історію актриси, у якій виявили спадкову схильність до розвитку раку грудей? Джолі втратила матір через рак яєчників та грудей, бабусю та тітку – через рак грудей. Тому вона вирішила пройти тестування на ген BRCA, наявність якого збільшує ймовірність розвитку раку грудей та яєчників у жінки. Після виявлення спадкового гена Анджеліна Джолі пройшла операцію з видалення молочних залоз, яєчників та маткових труб, щоб мінімізувати ймовірність появи злоякісної пухлини.


Звичайно, розвиток сучасної медицини вражає, а можливість дізнатися про всі ризики та вберегти себе від спадкового раку за допомогою лабораторного аналізу ще недавно здавалася фантастикою.

Але унікально у цій історії інше. За даними дослідження Гарвардської медичної школи, після оприлюднення цієї інформації та публічного визнання Джолі запит на проведення генетичного тестування на схильність до раку зріс більш ніж на 60% вже в перший рік.

А Національний інститут раку Великобританії заявив, що проведення онкоскринінгу для всіх жінок старше 30 років у країні дозволить запобігти майже 100 000 випадків раку грудей та раку яєчників.

Дослідники також зазначають, що знаменитості, безумовно, можуть привернути увагу до необхідності регулярних онкоскринінгів та перевірки здоров'я. Але вони не завжди будуть орієнтовані на людей із групи ризику. А це насамперед ті, у кого в сім'ї діагностували рак. У батьків, бабусь та дідусів, братів чи сестер. Якщо комусь із ваших родичів було встановлено діагноз «рак» — ви в зоні ризику!

Сьогодні тест на виявлення спадкового раку доступний для кожного українця в Медичній лабораторії CSD. Діагностику спадкової схильності до розвитку онкологічних захворювань (мутації 30 генів) можна замовити на сайті CSD за кодом М028. Дослідження рекомендується проводити всім пацієнтам, які відповідають критеріям підвищеного ризику розвитку хвороби: виявлено спадкову мутацію у кровного родича, хтось у сім'ї хворів на рак у ранньому віці, онкологію діагностували у двох та більше рідних. Дослідження дозволяє виявити ймовірність розвитку спадкового раку грудей, яєчників, шийки матки, колоректального раку, меланоми, раку шлунка, підшлункової залози та передміхурової залози.

Знання про здоров'я – перший крок до планування регулярних обстежень, спостереження у лікаря та підбору ефективної терапії. Маючи інформацію про схильність до розвитку захворювання, можна попередити його та своєчасно діагностувати.

Знаючи про схильність до виникнення раку, пацієнт та лікар можуть вчасно зреагувати на ризики розвитку онкологічного захворювання та суттєво його знизити: провести профілактичне медикаментозне чи хірургічне лікування. Своєчасна діагностика та проведення генетичного тесту на виявлення спадкового раку підвищує шанси на здорове майбутнє!

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.