Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

ЩО ТАКЕ СПАДКОВИЙ РАК І ЯК УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ ВІД РИЗИКУ ЙОГО РОЗВИТКУ?

28.09.2021

Рак - це справді чума ХХІ століття. У кожної людини, здається, є знайомий, колега, друг чи родич, який зіткнувся з онкологією. Тому все частіше постає питання про спадковість раку.

ЩО ТАКЕ СПАДКОВИЙ РАК І ЯК УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ ВІД РИЗИКУ ЙОГО РОЗВИТКУ?

Ви ж пам'ятаєте історію відомої американської акторки, у якої виявили спадкову схильність до розвитку раку грудей? Вона зробила операцію по видаленню грудних залоз, щоб мінімізувати вірогідність появи злоякісної пухлини. Ця історія сколихнула ЗМІ майже десять років назад, і за цей час медична наука значно розвинулась у напрямку діагностики та лікування онкологічних захворювань. Давайте розбиратися у можливостях виявлення спадкового раку та особливостях перебігу хвороби  разом з Марією Білич - лікарем-онкологом, членом Української спілки клінічної онкології. 
В основі появи будь-якого раку лежить мутація гена. Кожен ген зберігає в собі спадкову інформацію та містить інструкцію, згідно якій відбуваються всі процеси життєдіяльності клітини. Однак можливі такі випадки, коли в одній з інструкцій до нормального росту та поділу клітини (ген) трапляється поломка (мутація), яка не підлягає ремонту. В результаті цієї поломки контроль над ростом клітини втрачається, вона стає більш вразливою до появи нових мутацій та, врешті решт, перетворюється на злоякісну.

Що таке спорадичний рак?

В організмі людини передбачено безліч механізмів, які або запобігають виникненню мутацій, або можуть їх виправити. Одним із таких механізмів є наявність двох копій одного й того ж гена в кожній клітині організму - по одній копії від кожного з батьків. В більшості випадків, для виникнення раку необхідно, щоб мутація була наявна в обох копіях. Однак з моменту її появи принаймі в одній копії гену, активуються механізми для її виправлення. Як правило цих механізмів достатньо, щоб зупинити процес перетворення нормальної клітини на злоякісну, тому на цьому етапі він власне і завершується, фактично не розпочавшись. За таким принципом виникає більшість видів раку, які великою мірою носять випадковий характер й, відповідно, називаються спорадичними. 

10-15% видів раку обумовлено спадковими генетичними мутаціями

Інша справа, коли поломка в інструкції до нормального росту клітини або до способів виправити цю поломку присутня в клітинах від народження, тобто є спадковою. Відповідно у таких випадках мова йде про спадковий рак, на частку якого припадає 10-15% усіх нових випадків онкологічних захворювань. Такий вид раку виникає коли в одній з копій гена одного з батьків наявна спадкова мутація (може передаватися нащадкам), яка слугуватиме відправною точкою для перетворення нормальної клітини на злоякісну. Враховуючи, що інша копія цього ж гену не містить такої мутації, ризик передачі поломки від одного з батьків становить 50% (мутація в 1 з 2 копій). 
Якщо ж цей ризик все ж такі призвів до виникнення раку, тобто дитина отримала одну копію гена з поломкою, мова йде про наявність в неї схильності до розвитку раку. Схильність не передбачає обов’язкову появу злоякісного захворювання, однак ризик його виникнення суттєво збільшується, адже тепер достатньо появи  лише однієї мутації – поломки в іншій, нормальній копії цього ж гену. 

Особливості походження спадкових форм раку обумовлюють особливості перебігу хвороби

На відміну від спорадичних форм, злоякісні захворювання, пов’язані зі спадковими мутаціями, виникають в більш ранньому віці та схильні до частих рецидивів (повторна поява пухлини). Крім того, гістологічні підтипи деяких видів спадкового раку частіше, ніж при спорадичних випадках, відносяться до підтипів із несприятливим прогнозом.

В чому полягає підступність спадкових мутацій?

Наявність однієї спадкової мутації може бути пов’язана з ризиком розвитку одночасно декількох видів раку. Наприклад, при спадкових мутаціях в генах BRCA1/2 підвищується ризик виникнення раку молочної залози, яєчників, простати та підшлункової залози, мутації в генах MSH2/MSH6 можуть бути причиною схильності до розвитку раку яєчників, ендометрію, шлунку, простати та колоректального раку, мутації в гені CDH1 підвищують ризик виникнення раку молочної залози та шлунку. Частота спадкових мутацій того чи іншого гена для кожного виду раку відрізняється, однак з наведених вище прикладів стає зрозумілим, що не можна остаточно виключити спадкову схильність до розвитку окремого виду раку на основі результатів дослідження на спадкові мутації лише одного гена.

Як перевіритися на спадковий рак та попередити його розвиток?

Тест на спадковий рак дозволяє встановити факт наявності чи відсутності таких спадкових мутацій в 30 генах, завдяки чому можна дізнатися про схильність до виникнення 8 видів раку. 
Більше можна дізнатися за посиланням csdlab.ua/screening-tests/test-na-spadkovyy-rak

Що показує тест на спадковий рак?

Якщо згідно з результатами тесту встановлено високий ризик розвитку певних видів зловісних захворювань, скринінгові дослідження на їх раннє виявлення рекомендується розпочинати в більш молодому віці, в порівнянні з термінами проведення цих досліджень для людей без такого ризику. 
Крім раннього виявлення, інформація щодо схильності до певних видів раку має важливе клінічне значення в тих випадках, коли захворювання все ж так виникло. З врахуванням того факту, що спадкові види раку схильні до більш агресивного перебігу, таким пацієнтам може бути запропонована більш агресивна тактика лікування та/або посилений режим спостереження після завершення лікування. Також при таких формах раку можливе застосування препаратів, які мають високу ефективність лише у випадку наявної спадкової мутації у пацієнта. 

Кому рекомендується проходити тест на спадковий рак?

Тест на спадковий рак рекомендується проходити лише пацієнтам, які відповідають критеріям підвищеного ризику розвитку таких форм раку (наприклад: вам встановлено діагноз раку молочної залози до 45 років або є 1 близьких родичів, яким було діагностовано колоректальний рак або рак ендометрію у віці молодше 50 років). Рішення про необхідність проведення тесту, у всіх випадках повинно узгоджуватися з лікарем із врахуванням індивідуальних факторів ризику. Наприклад, можливі так випадки, коли різні мутації в одному й тому ж гені характеризуються різним ступенем ризику розвитку того чи іншого виду раку - такі результати можуть мати обмежене практичне застосування та повинні бути інтерпретовані з особливою обережністю. 

Для чого потрібно знати про можливу патогенну мутацію?

Рання діагностика покращує шанси на виживання. Частий скринінг  дозволяє виявити рак на початковій стадії, який простіше вилікувати. П'ятирічна виживаність для ракових захворювань, які досліджуються тестом на спадковий рак, значно зростає, коли їх діагностують на ранній стадії.
Знаючи про наявну схильність до виникнення певних видів раку, завдяки профілактичному медикаментозному або хірургічному лікуванню, можна суттєво знизити ризик їх розвитку. Так, наприклад, превентивне видалення молочних залоз в 10 разів знижує ризик розвитку раку у жінок із спадковою схильністю, а прийом аспірину в 2 рази знижує ризик захворювання у людей зі спадковим раком кишківника.
Спадкові форми раку лікуються не так, як звичайні. Інформація про мутації в генах дозволяє підібрати найбільш ефективну та безпечну терапію.
Виявлення схильності до онкології допомагає знизити сімейні ризики за допомогою діагностики, профілактики та оптимальної терапії. (Згідно рекомендацій американських та європейських медичних організацій для пацієнтів з високим ризиком розвитку раку).

Автор: Марія Білич, лікар-онколог, член Української спілки клінічної онкології

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.