Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Рак шийки матки: як своєчасна діагностика може врятувати життя

19.01.2021

Поки соціальні мережі переповнені хвилями інформації щодо COVID-19, ми закликаємо вас не забувати про базові потреби організму та планову перевірку здоров’я.

Рак шийки матки: як своєчасна діагностика може врятувати життя

Рак не спить! Відтермінування регулярних медичних обстежень в умовах локдауну, на жаль, може призвести до запізнілої діагностики раку.

Це в першу чергу стосується раку шийки матки (РШМ). І не тільки тому, що РШМ посідає 4 місце серед найбільш поширених видів раку у жінок в усьому світі. А тому, що прості профілактичні дії можуть запобігти розвитку цієї страшної хвороби.

Кілька фактів про рак шийки матки від Всесвітньої організації охорони здоров’я:

  • В більшості випадків (99%) РШМ пов’язаний з інфікуванням високоонкогенними штамами вірусу папіломи людини (ВПЛ).

  • ВПЛ – дуже розповсюджений вірус, який передається статевим шляхом.

  • В більшості випадків інфікування ВПЛ завершується спонтанно і без симптомів, проте персистенція інфекції може викликати розвиток РШМ у жінок.

  • Ефективна первинна профілактика (ВПЛ-вакцинація) і вторинна превенція (скринінг, спрямований на раннє виявлення передракових станів) запобігає розвитку РШМ у більшості випадків.

  • При своєчасній діагностиці, РШМ успішно лікується. Проте затримка в діагнозі може коштувати життя.

У серпні 2020 року Всесвітня асамблея охорони здоров’я ухвалила резолюцію, яка закликає ліквідувати рак шийки матки. І вже в листопаді того ж року, ВООЗ офіційно затвердила та розпочала стратегію боротьби з РШМ.

І хоча через пандемію захід проводиться віртуально, численні країни світу активно його підтримують та спонсорують. Однак, зробити свій внесок може кожен з нас, дбаючи про власне здоров’я.

Як же запобігти розвитку раку шийки матки?

Сучасна світова практика свідчить, що кращим рішенням, яке може захистити або попередити РШМ, наразі є вакцинація від ВПЛ та цервікальний скринінг! Це може бути тест на вірус папіломи людини, цитологічний скринінг або їх комбінація. Головне, зробити правильний вибір, і якщо тестуватися на ВПЛ – то тільки тест-системами, затвердженими FDA. Коли мова йде про цитологічний скринінг, то це має бути виключно ПАП-тест з коректною інтерпретацією за системою Bethesda! Тому лікарі та пацієнти з усіх куточків України довіряють своє здоров’я Медичній лабораторії CSD.

Пам’ятайте, що своєчасна і точна перевірка стану здоров’я може зберегти життя!

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.