Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Печінкові проби: важливий показник здоров'я печінки

14.12.2023

Печінкові проби — це комплекс лабораторних аналізів, який використовується для оцінки здоров'я печінки та виявлення можливих захворювань.

Печінкові проби: важливий показник здоров'я печінки

До комплексу аналізів в CSD LAB входять показники: 

  • аланінамінотрансфераза (АЛТ)
  • аспартатамінотрансфераза (АСТ)
  • гамма-глутамілтранспептидаза (ГГТ)
  • лужна фосфатаза (ЛФ)
  • білірубін
  • альбумін
  • білок загальний
     

АЛТ і АСТ — це ферменти, які беруть участь у метаболізмі амінокислот. Вони виробляються в печінці, а також в м'язах і серці. Підвищений рівень АЛТ і АСТ може вказувати на проблеми в роботі органу, але також може бути викликаний іншими причинами, такими як травми м'язів або ушкодження серця.

ГГТ — це фермент, який бере участь в обміні амінокислот. Він виробляється в печінці, а також в жовчному міхурі і нирках. Підвищений рівень ГГТ може вказувати на проблеми в роботі гепатобіліарної системи.

ЛФ — це фермент, що знаходиться в клітинній мембрані та відщеплює фосфорну кислоту від її органічних з'єднань. Він виробляється в печінці, кістках і нирках. Підвищений рівень ЛФ може вказувати на проблеми в роботі печінки чи кістковій тканині.

Білірубін — це один із основних компонентів жовчі, проміжний продукт метаболізму гемоглобіну. Він відображає функціональну роботу печінки та жовчовивідних шляхів. 

Альбумін — це білок, який  виконує ряд важливих функцій в організмі, включаючи транспортування поживних речовин і гормонів. Підвищений рівень альбуміну може вказувати на зневоднення організму, а знижений рівень альбуміну зазвичай вказує на ураження печінки.

Білок загальний — це загальна кількість білка в крові. Він складається з альбуміну, глобулінів і фібриногену, та може вказати на зміни в роботі організму, включаючи печінку.

Підвищені значення печінкових проб можуть вказувати на наявні проблеми з роботою печінки та жовчовивідних шляхів, але не є остаточним діагнозом. Тому трактувати результати аналізу обов'язково повинен ваш лікар!

А щоб підтримувати здоров'я та аналізи в нормі, важливо вести здоровий спосіб життя, дбати про збалансоване харчування з достатньою кількістю фруктів, овочів і цільнозернових продуктів, обмежити  споживання алкоголю та не забувати про регулярні фізичні навантаження.
 

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.