Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Наївні питання про аналізи

16.08.2021

Точність результату кожного дослідження залежить не лише від обладнання та реактивів, а й від правильності забору біоматеріалу та підготовки до аналізу.

Наївні питання про аналізи

Тож розбираємося разом у правилах та заборонах.

Аналізи - вранці

Наш організм має свої добові біоритми. Наприклад, увечері кортизол виробляється активно, а вранці його концентрація в крові мінімальна. Те ж стосується інших гормонів та показників біохімії крові. Тому лікарі прийняли за норму ранкові значення здорової людини. А значить - здавати аналізи для точного результату варто вранці.

Чому не можна снідати?

Можна! Але не завжди. Після сніданку антитіла в крові не з'являться, і група крові не зміниться. Якщо ж ви досліджуєте гормони або біохімію крові - поїсти можна не пізніше ніж за 8 годин до здачі аналізу.

Не вживайте алкоголь

Спиртні напої впливають на основні метаболічні процеси та викликають зневоднення організму. Тому вживання алкоголю напередодні гормональних та біохімічних аналізів, і досліджень гемостазу зробить результат невірним.

Чому не можна курити?

Нікотин потрапляє в легені і разом з кров'ю потрапляє в наднирники, де відбувається основний синтез гормонів. Тому, щоб аналізи були точними, перед здачею крові не паліть хоча б кілька годин.

Не займайтесь спортом!

В процесі тренувань змінюється водний баланс, рівень глюкози та інші показники крові. Тож фізичні навантаження варто відкласти.
Це загальні правила, які можуть мати виключення чи доповнення. Тож перед здачею аналізів проконсультуйтесь з вашим лікарем або дізнайтесь про підготовку до дослідження в контакт-центрі CSD за номером 0 800 33 00 75 (цілодобово).

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.