Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Вірус папіломи людини та жіноче здоров’я - про що має знати кожна жінка?

23.06.2022
Вірус папіломи людини та жіноче здоров’я - про що має знати кожна жінка?

Медична лабораторія CSD спільно з Roche провадить місяць обізнаності про рак шийки матки

Українська жінка завжди була берегинею роду, традицій та миру. Сьогодні, коли на нашій землі триває війна, жінки взяли зброю до рук, щоб захищати Батьківщину, займаються волонтерством, щоб допомогти всім, хто цього потребує, продовжують піклуватися про дітей та батьків і залишаються надійним тилом. Жіноча сила і витримка заслуговує безкінечної вдячності. 

Але не меншої уваги потребує і жіноче здоров'я. Відтермінування регулярних медичних обстежень, на жаль, може призвести до запізнілої діагностики складних захворювань, зокрема - раку. Лікарі-гінекологи наголошують, що максимум зусиль варто докласти для профілактики захворювання. Особливо, коли мова йде про рак шийки матки (РШМ), який посідає 4 місце серед найбільш поширених видів раку у жінок в усьому світі. 

СИТУАЦІЯ УСКЛАДНЮЄТЬСЯ ТИМ, ЩО ЧАСТО ПЕРШІ СТАДІЇ РШМ ПРОТІКАЮТЬ БЕЗСИМПТОМНО. 

Зазвичай пацієнти, незалежно від статі, особливо гостро реагують на теми, пов’язані зі статевим здоров’ям, оскільки це є частиною самоідентифікації, тому варто наголошувати на особистій відповідальності дорослої людини за власне здоров’я і нагадувати про те, що результат вирішення проблеми залежить від оперативності реагування на неї. І першим кроком до профілактики раку шийки матки є інформування пацієнток щодо діагностики, попередження та лікування захворювання.

Тому Медична лабораторія CSD спільно з Roche - однією із провідних фармацевтичних компаній світу, розпочинає місяць обізнаності про профілактику РШМ.

Що може викликати розвиток раку шийки матки?

В більшості випадків (99%) РШМ пов’язаний з інфікуванням високоонкогенними штамами вірусу папіломи людини (ВПЛ). ВПЛ – це дуже розповсюджений вірус, який передається статевим шляхом. У світі існує більш ніж 150 генотипів ВПЛ і тільки 14 з них можуть призвести до виникнення пухлинних процесів. Зокрема, 16 і 18 генотипи ВПЛ  являються причиною 70% випадків онкологічної патології шийки матки. 

НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗУЮТЬ, ЩО ДО 85% ЖІНОК МОЖУТЬ БУТИ ІНФІКОВАНІ ВІРУСОМ ПАПІЛОМИ ЛЮДИНИ ПРОТЯГОМ ЖИТТЯ.

Як попередити розвиток раку шийки матки?

У сучасній світовій практиці найефективнішими методами попередження розвитку РШМ  є вакцинація від вірусу папіломи людини та цервікальний скринінг. 

«Міністерство охорони здоров’я України визначає чіткі рекомендації для жінок. В першу чергу, це регулярні щорічні огляди у гінеколога. Окрім цього, не рідше ніж раз у 3 роки жінка повинна здавати один з тестів: тест на ВПЛ (HPV, вірус папіломи людини), або ПАП-тест (цитологічне дослідження мазка з шийки матки). Але який би вид перевірки жіночого здоров’я ви не обрали, не забувайте про те, що тест-системи для перевірки на ВПЛ мають бути сертифікованими та затвердженими FDA для цервікального скринінгу», – розповідає провідний цитолог Медичної лабораторії CSD, завідувач лабораторії цитоморфології, член IAC (Міжнародної академії цитології) та віце-президент Української асоціації цитопатологів Павліна Боцюн.

Найкращою ілюстрацією переваг такого підходу є статистика Швейцарії, де 75% жінок віком від 30 до 65 років проходять процедуру раннього скринінгу РШМ, а ще 25% мають можливість здійснити самостійний забір матеріалу для діагностики і надалі проконсультуватися з профільним лікарем.

«А коли мова йде про цитологічний скринінг, то це має бути виключно ПАП-тест з інтерпретацією за системою Bethesda – яка визначає коректну подальшу тактику спостереження чи лікування пацієнтки », – додає Павліна Боцюн.

Медична лабораторія CSD забезпечує унікальний скринінг згідно міжнародних вимог, затверджений FDA, за цінами 2021 року:

  • Cobas HPV тест, затверджений FDA, 14 типів ВПЛ (з генотипуванням 16 та 18 типів) – 480 грн.
  • Комплекс №56 Рідинна цитологія ПАП-тест + Cobas HPV тест, затверджений FDA, 14 типів ВПЛ (з генотипуванням 16 та 18 типів) – 800 грн.
  • Комплекс №57 Рідинна цитологія ПАП-тест + Cobas HPV тест, затверджений FDA, 14 типів ВПЛ (з генотипуванням 16 та 18 типів) + STI 7 - інфекції, що передаються статевим шляхом – 1650 грн.

«Ми знаємо, що перемогти страхи пацієнток надзвичайно складно, враховуючи інтимність питання, але забір зразків для цих аналізів є абсолютно безболісним і потребує мінімальних зусиль зі сторони жінки. Крім того, основною перевагою комплексного тестування є можливість зробити 3 важливих тести з одного матеріалу», – додає Павліна Боцюн.

Дізнайтеся більше про рак шийки матки https://www.csdlab.ua/tservikalnyy-skryninh та потурбуйтеся про жіноче здоров'я і щасливе майбутнє, адже регулярний скринінг може попередити розвиток хвороби і зберегти життя!

Джерело: https://womo.ua/virus-papilomi-lyudini-ta-zhinoche-zdorov-ya-pro-shho-maye-znati-kozhna-zhinka/?fbclid=IwAR04x61yQdkSRk5XW2r4-dW46f9XPDypt0ujK9WK3Eyv1aVa4NxXmlaa4zw

Останні новини
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.
рука і тонометр
15 квітня 2024
Контроль ліпідного профілю у виявленні гіпертонії
Значення моніторингу: ліпідний профіль, а саме холестерин, ліпопротеїди низької щільності, ліпопротеїди дуже низької щільності, ліпопротеїди високої щ