Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Відверто про жіноче здоров'я та скринінг раку шийки матки

20.11.2023

Коли мова йде про здоров'я — не буває заборонених тем.
Тож давайте сьогодні відверто поговоримо про жіноче здоров'я та скринінг раку шийки матки (РШМ).

ПАП-тест, Рідинна Цитологія, Тест на ВІЛ

Рак шийки матки є одним з найпоширеніших видів раку серед жінок у всьому світі. Але раннє виявлення та лікування можуть значно підвищити шанси успішної боротьби з цим захворюванням. І головним інструментом його вчасного виявлення є скринінг раку шийки матки або так званий цервікальний скринінг.

До лабораторних методів відносять ПАП-тест та виявлення ВПЛ (вірусу папіломи людини). При цьому ПАП тест буває двох типів - класичний та рідинний.
 

Чим же вони відрізняються та як обрати найкращий варіант скринінгу?

 

 1.  Класичний ПАП-тест  — майже 100 років стоїть на сторожі жіночого здоров'я для виявлення та попередження розвитку раку шийки матки.
 Для проведення цитологічного дослідження клітини, отримані з поверхні шийки матки та цервікального каналу шляхом легкого зішкрібу, спеціальними щіточками наносяться на предметні скельця і фіксуються цитоспреєм.

 2.  Рідинна цитологія ПАП-тест  — має інший, більш досконалий варіант збору клітинного матеріалу, тому суттєво знижує кількість непридатних для дослідження зразків та, головне, збільшує вірогідність виявлення патології. 
 Рідинна цитологія зберігає всі клітини та зменшує їх втрати. Так, зокрема, зібраний біоматеріал проходить процес обробки на роботизованих цитопроцесорах, де виготовляються якісні препарати (цитологічні скельця), завдяки чому досліджувані клітини розміщуються на них моношарово, що дає змогу цитологам краще шукати патологічні зміни.
 Більше того, рідинна цитологія дає можливість з одного зразка біоматеріалу виконати два важливих дослідження для скринінгу РШМ – власне цитологічне та молекулярне на виявлення ВПЛ, а саме високоонкогенні підтипи, які визнані основними чинниками розвитку раку шийки матки.

 3.  Тест на ВПЛ (Cobas HPV тест затверджений FDA)  — це молекулярне лабораторне дослідження, спрямоване на виявлення вірусу папіломи людини високого канцерогенного ризику з генотипуванням 16 і 18 типів в зразку клітин із шийки матки. Тест має можливість виявити 14 генотипів ВПЛ на основі методу полімеразної ланцюгової реакції в режимі реального часу.

А ось щоб обрати потрібне дослідження – зверніться до вашого гінеколога.  І не забувайте, що регулярні чекапи допоможуть попередити хворобу та вберегти здоров'я 👍

Дізнавайтеся більше про те, як можна дбати про власне здоров’я та діліться цією інформацією з друзями і рідними.

👇

Останні новини
дівчина з закритими очима
30 квітня 2024
Вітамін D: Ключ до здорових кісток та міцної імунної системи!
Сонячне проміння, здорова дієта та додаткові джерела - ось що допомагає нам утримувати належний рівень вітаміну D.
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.