Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Що спільного у Черчилля, Малевича та листопада

03.11.2023

Так, вам не здалося. У видатного британського державного діяча Вінстона Черчилля та відомого художника авангардиста українського походження Казимира Малевича є дещо спільне. Обидва вони страждали на рак передміхурової залози.

Казимир Малевич і Вінстон Черчілль

Щорічно в усьому світі в листопаді проходить міжнародна кампанія “Мовембер”, яка має на меті привернути увагу до проблем чоловічого здоров'я, зокрема раку простати. У межах кампанії чоловіки всього світу відрощують вуса, щоб показати свою підтримку та нагадати про важливість регулярних чекапів.

Рак простати є найбільш поширеним онкологічним захворюванням чоловіків після раку легень в Україні. На ранніх стадіях захворювання часто не має симптомів, тому його важко діагностувати.

Які методи діагностики раку простати?

Аналіз крові на ПСА (простат-специфічний антиген) – найбільш поширений метод скринінгу раку простати. ПСА – це білок, який виробляється передміхуровою залозою. Підвищений рівень PSA може бути ознакою раку простати, але також може бути викликаний іншими захворюваннями, такими як доброякісна гіперплазія передміхурової залози або запалення.

Трансректальне ультразвукове дослідження – метод, який використовує ультразвук для створення зображення передміхурової залози та може бути використаний для виявлення пухлин. 

Біопсія передміхурової залози – єдиний метод, який може точно підтвердити наявність раку простати. Під час біопсії лікар бере кілька невеликих зразків тканини з передміхурової залози. Ці зразки потім відправляються в патоморфологічну лабораторію для дослідження. 

Коли потрібно проходити обстеження на рак простати?
ВООЗ рекомендує проходити обстеження на рак простати для всіх чоловіків старше 50 років. Чоловікам з підвищеним ризиком розвитку раку простати, наприклад, з сімейним анамнезом раку простати, рекомендується починати обстеження в молодшому віці, порадившись з лікарем.

Крім того, в CSD LAB доступні молекулярно-генетичні рішення для визначення індивідуальних ризиків розвитку раку передміхурової залози.

Поширюйте цю інформацію та нагадайте друзям, знайомим і рідним чоловікам, що турбота про здоров'я - це завжди важливо!

Останні новини
дівчина з закритими очима
30 квітня 2024
Вітамін D: Ключ до здорових кісток та міцної імунної системи!
Сонячне проміння, здорова дієта та додаткові джерела - ось що допомагає нам утримувати належний рівень вітаміну D.
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.