Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Перша річниця COVID-19 в Україні: що далі?

09.03.2021

В умовах пандемії діагностика коронавірусу набуває особливої важливості

 
 
Перша річниця COVID-19 в Україні: що далі?

Перший випадок інфікування новим коронавірусом в Україні зафіксували рік тому, на початку березня 2020 року. З того часу кількість українців, котрі захворіли на COVID-19, перетнула позначку в 1 млн 300 тис. Загалом у світі ця цифра вже давно вийшла за межі 111 мільйонів.

Це лише статистичні дані на основі проведених лабораторних тестів, які у багатьох країнах не є обов'язковими. В Україні, наприклад, аналіз на коронавірус за державні кошти проводять лише хворим з відповідними симптомами. Обов'язковим він є лише для тих, хто подорожує з «червоної зони» та прагне достроково припинити встановлений законом двотижневий період самоізоляції. При цьому здати аналіз потрібно за власні кошти в одній з лабораторій, акредитованих Центром громадського здоров'я. Тому можна лише припускати скільки людей поповнили б загальну статистику.

І поки доступними методами боротьби з пандемією залишаються лише карантинні заходи та засоби індивідуального захисту, науковці світу активно працюють над розробкою, перевіркою та виготовленням вакцини. Щеплення від коронавірусу дозволить максимально безпечно досягнути колективного імунітету.

Але чи зможе вакцинація перемогти COVID-19 – розповідає генеральний директор Медичної лабораторії CSD Олександр Дудін:

Перша річниця COVID-19 в Україні: що далі?

«Цим питанням занепокоєна вся світова спільнота. Науковий журнал Nature опитав більше ніж 100 імунологів, дослідників інфекційних захворювань і вірусологів, які вивчають коронавірус. 90% з них вважають, що коронавірус викорінити неможливо. Для досягнення колективного імунітету потрібно вакцинувати не менш ніж 55% населення. У багатьох країнах це практично неможливо, тож найімовірніше – коронавірус стане ендемічним. Це означає, що COVID-19 буде протягом багатьох років циркулювати в певних групах населення світу».

Колективний імунітет розвивається і завдяки людям, які самостійно перенесли хворобу та виробили антитіла. Тому особливе значення зараз має робота медичних лабораторій, які проводять дослідження на COVID-19. В їх арсеналі ПЛР-тести, аналізи на антитіла та визначення антигенів. Саме лабораторна діагностика дозволяє відрізнити коронавірус від звичайної застуди, визначити стадію захворювання, здатність людини переносити інфекцію та оцінити імунітет.

Медична лабораторія CSD, яка вже понад десять років працює на ринку лабораторної діагностики в Україні, являється ще й науково-дослідним центром, який розвиває лабораторну діагностику в Україні та веде активну наукову роботу в напрямку впровадження персоналізованої медицини.

Тож аналізи на визначення коронавірусної інфекції COVID-19 CSD почала проводити однією з перших в Україні. Адже, за словами Олександра Дудіна,  в умовах пандемії діагностика коронавірусу набуває особливої важливості:

«На пандемію коронавірусу ми зреагували дуже оперативно. Нашою метою було введення якісної послуги за доступною ціною. Після вивчення питань діагностики коронавірусу у світі, ми обрали для українців дві тест-системи: південнокорейської компанії Seegene та італійської компанії Diatech Pharmacogenetics, та розпочали проводити ПЛР-тести для визначення COVID-19. Завдяки їм можна своєчасно визначити, чи заразна людина і чи наражає вона на небезпеку інших. А наші реактиви дозволяють з точністю близько 90% визначити, чи є РНК коронавірусу в організмі людини в найкоротший термін. Навіть якщо в пробі всього одна молекула геному вірусу – тест його покаже.

Відомим є той факт, що вірусні інфекції (в тому числі SARS-CoV-2) можуть бути транзиторними. Це означає можливість тимчасового знаходження вірусу в організмі без реакції імунної системи та будь-яких клінічних проявів. Якщо в момент транзиторної інфекції людину не протестувати, то вона може і не здогадуватись, що у неї був вірус. Проте така особа-носій є потенційним джерелом інфекції.  Тому у разі позитивного результату ПЛР-тесту варто проводити додаткові дослідження для підтвердження коронавірусу – такі, як тести на антитіла. Вони дозволяють підтвердити хворобу, визначити її стадію або набутий після перенесеного захворювання імунітет.

Загалом за 2020 рік ми провели близько 100 тисяч аналізів на коронавірус. Це при фактично 3 лабораторних офісах CSD.  Тож минулого року ми почали новий етап у своїй діяльності. Відтепер наші лабораторні офіси стануть ближче до клієнта. Ми разом з франчайзинговими партнерами плануємо відкрити майже 60 лабораторних офісів у 2021 році (зараз вже працює 8 лабораторних офісів в Києві та передмісті).  Звичайно, всі вони проводитимуть тести на COVID-19».

Окрім ПЛР-тесту та аналізів на антитіла, у переліку послуг CSD наявні й інші дослідження на коронавірус. Найшвидше дізнатись про можливу хворобу дозволяє експрес-тест на антиген. Для нього потрібен лише мазок з носа, а результат готовий вже за 15 хвилин. Проводять спеціалісти CSD і оцінку факторів ризику COVID-19 – комплекс досліджень, котрі допомагають передбачити як саме розвиватиметься хвороба у конкретного пацієнта та найефективніше підібрати лікування.

Перша річниця COVID-19 в Україні: що далі?

Щоб якнайшвидше впевнитися в тому, що ви захворіли не на коронавірус – оберіть надійну лабораторію, яка проводить відповідні аналізи. Це може бути ПЛР-тест, аналіз на антитіла чи тест на антиген. Лабораторія повинна мати дозволи для проведення таких досліджень, використовувати перевірені реактиви, точність яких підтверджена сертифікатами якості, та дотримуватись правил протиепідемічної безпеки.

В нових умовах життя, які приніс минулий рік, наші звички змінюються та особливої популярності набуває здача аналізів вдома. Впроваджено таку послугу і в Медичній лабораторії CSD.

«Насправді здоров'я починається з діагностики, адже знання – це запорука правильного діагнозу. У світі 70% медичних рішень приймаються лікарями саме на основі лабораторних досліджень. Тому CSD прагне надавати клієнтам впевненість в лабораторних дослідженнях та зробити діагностику зручною і комфортною для кожного українця, – зазначає Олександр Дудін, – Щоб забезпечити простий доступ до точних аналізів на коронавірус, ми запустили послугу «Мобільна медсестра» у 25 містах України. Цей сервіс дозволяє здати аналізи не виходячи з дому.

Так само легко можна перевірити, наприклад, здоров'я працівників у компанії чи конкретному офісі. Коли захворів один – усі інші можуть переносити інфекцію. Щоб визначити це якнайшвидше, виїжджає наша мобільна медсестра. Така перевірка просто необхідна, адже людина, яка контактувала з хворим, може добре себе почувати й навіть не знати, що вона наражає на небезпеку всіх довкола.

В середньому за 12 годин ми видаємо результат. Якщо він негативний (коронавірус SARS-CoV-2 не виявлено в організмі), працівник може повертатися до роботи та бути спокійним за власне здоров'я і здоров'я своєї родини. Загалом в умовах пандемії складно переоцінити важливість лабораторних аналізів. Без них ми можемо лише гадати: застуда чи коронавірус? Безпечно чи ні? Тест на COVID-19 дає відповіді на ці питання».

Але головною зброєю у боротьбі з коронавірусом для кожного з нас залишається зміцнення власного імунітету та своєчасна перевірка здоров'я. Повну інформацію про стан усіх систем організму можна отримати разом з результатами комплексних лабораторних досліджень.

В СSD ви можете пройти діагностику аутоімунних захворювань; хвороб шлунково-кишкового тракту; захворювань крові (анемії), опорно-рухового апарату, печінки, нирок; діагностику серцево-судинних захворювань тощо. Крім того, в переліку послуг є обстеження дітей, вагітних та спеціальні профілактичні дослідження для чоловіків і жінок різного віку – Check-up.

Така перевірка визначає схильність до тих чи інших захворювань та дозволяє своєчасно виявити хворобу і підібрати найефективніше лікування. Отож зберігаємо спокій, проходимо профілактичні обстеження та піклуємося про власне здоров'я.

 
 
Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.