Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

LAB FAQ: лейкоцитарна формула

24.10.2023
LAB FAQ: лейкоцитарна формула

Країну від «непрошених гостей» захищають воїни ЗСУ, а наше тіло – лейкоцити. Давайте зазирнемо вглиб себе та дізнаємось трохи більше про наших мікроскопічних захисників.

Лейкоцити – це білі кров'яні тільця. Вони є важливою частиною імунної системи. Адже саме лейкоцити ведуть боротьбу з інфекціями, запаленнями та іншими патологічними процесами.

У крові людини є п'ять основних видів лейкоцитів:

1.Нейтрофіли – найчисленніша група лейкоцитів. Вони першими реагують на інфекцію, захоплюють і перетравлюють мікроби та інші чужорідні тіла за допомогою процесу, що зветься фагоцитозом. Прямо як ЗСУ!
2.Лімфоцити – відповідають за імунну відповідь організму. Вони виробляють антитіла, які борються з інфекціями, деякі види лімфоцитів навіть можуть знищувати інфіковані клітини. Їх можна порівняти з Національною гвардією.
3.Моноцити – найбільші лейкоцити. Вони здатні до фагоцитозу і виробляють протизапальні фактори. СБУ знайде та знешкодить ;)
4.Еозинофіли – беруть участь в алергічних реакціях і в захисті від паразитів. ГРУ всередині нас :)
5.Базофіли – виділяють хімічні речовини, які сприяють розвитку алергічного запалення. Партизани на варті!
Лейкоцити виробляються в кістковому мозку і живуть в крові протягом декількох годин або днів. Вони мігрують в тканинах організму, де шукають «непроханих гостей» і нейтралізують їх.

Тому одним із важливих методів оцінки роботи імунної системи та діагностики різних захворювань є загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.

Лейкоцитарна формула  – це співвідношення різних форм лейкоцитів у крові.

Нормальні значення лейкоцитарної формули у дорослих людей такі:
Нейтрофіли – 47-72 %
Лімфоцити – 18-40 %
Моноцити – 2-9%
Еозинофіли – 0-5 %
Базофіли – 0-1 %
Зміни лейкоцитарної формули можуть бути ознакою різних хвороб, серед яких інфекційні, алергічні, та навіть онкологічні! Тож ці показники допоможуть лікарю встановити діагноз, або направити на додаткові дослідження для виявлення проблем зі здоров’ям.

Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою в CSD LAB при замовленні онлайн коштує всього 189 гривень. Замовляйте за посиланням та будьте здорові!

Останні новини
дівчина з закритими очима
30 квітня 2024
Вітамін D: Ключ до здорових кісток та міцної імунної системи!
Сонячне проміння, здорова дієта та додаткові джерела - ось що допомагає нам утримувати належний рівень вітаміну D.
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.