Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Випадок місяця: склерозуюча пневмоцитома

30.08.2022
Випадок місяця: склерозуюча пневмоцитома

Черговий кейс в рубриці “Випадок місяця”: рідкісна доброякісна пухлина легені - склерозуюча пневмоцитома, про яку розповідає лікар-патологоанатом CSD Людмила Журавльова.

Знання даної нозологічної одиниці є необхідним для кожного лікаря-морфолога, оскільки її часто плутають зі злоякісними пухлинами та, як наслідок, виконують недоцільні лобектомії легені. Однією з особливостей діагностики даної пухлини є складнощі при інтерпретації цитологічних препаратів - в препаратах відсутні характерні архітектурні особливості, а морфологічна картина є вкрай подібною до метастазів карциноми, зокрема метастазу папілярної карциноми щитоподібної залози. Також при виконанні інтраопераційних досліджень при підозрі на аденокарциному легень патоморфолог має включати склерозуючу пневмоцитому в свій диференційний діагноз.

Матеріал було надіслано в лабораторію з клінічним діагнозом “карцинома легень”, пацієнтка - жінка середнього віку, що є типовим для епідеміології даної пухлини.

Внаслідок попередньої фрагментації матеріалу оцінити межі утворення досить важко; зазвичай ця пухлина має чіткі межі та не оточена капсулою. Проте одразу помітна типова гетерогенність архітектури: наявні ділянки геморагій, ділянки солідного росту, ділянки подібні до папілярного росту тощо. 

По периферії пухлини в тканині легені визначається велика кількість пінистих макрофагів та холестеринових клефт.

Пухлина складається з двох типів клітин:

- поверхневі кубічні клітини, що нагадують альвеолоцити II типу; ці клітини можуть мати виражений плеоморфізм та гіперхромію ядер (диференційний діагноз з аденокарциномою);

- округлі мономорфні клітини, що розташовані в стромі.

Клітини пухлини достатньо мономорфні, фігури мітозу відсутні або вкрай поодинокі, некрозів не визначається. Морфологічна картина є класичною, але враховуючи той факт, що пневмоцитома є достатньо нечастою нозологією в практиці, для верифікації діагнозу було виконане імуногістохімічне дослідження. За його результатами пухлинні клітини мають характерний імунофенотип: клітини обох типів позитивні на маркер TTF-1 (диференційний діагноз знов з аденокарциномою легені), при реакції з маркером CK AE1/AE3 (загальні цитокератини) визначається забарвлення тільки поверхневих кубічних клітин.

Типова морфологічна будова та імунопрофіль пухлини, в сукупності з обізнаностю лікаря-патоморфолога щодо даної нозології дозволяють утриматись від надмірного лікування пацієнта та допомагають лікуючому лікарю обрати вірну тактику.

 

Останні новини
здоров'я печінки та нирок
21 травня 2024
Здоров'я вашої печінки та нирок на перевірці
Які аналізи допоможуть оцінити стан цих важливих органів??
харчування перед аналізами
18 травня 2024
Що їсти перед здачею аналізів?
Сьогодні ми розбиваємо міфи та розкриваємо правду про харчування перед здачею аналізів крові!
аналізи для вегетаріанців
17 травня 2024
Аналізи для вегетаріанців
Вегетаріанство - це система рослинного харчування, що має багато різновидів.