Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Випадок місяця. Січень

31.01.2020

Випадок місяця
Традиційно в кінці місяця знайомимо Вас з цікавими випадками з практики патологів Медична лабораторія CSD, і цього разу також завдячуємо нашому провідному патологу — Олексію Олександровичу Селезньову.
 

Випадок місяця. Січень

Випадок місяця
Традиційно в кінці місяця знайомимо Вас з цікавими випадками з практики патологів Медична лабораторія CSD, і цього разу також завдячуємо нашому провідному патологу — Олексію Олександровичу Селезньову.
Іноді рідкісні пухлини "прикидаються" чимось досить рутинним, вводячи патолога в оману своєю морфологією.
Переглядаючи консультативний матеріал пацієнтки 60 років, після видалення нижньої долі лівої легені та, звернувши увагу на типову "ендометріоїдну" будову пухлини, легко дійти висновку — можливо, ця пухлина є метастазом ендометріоїдної карциноми.
Дійсно, клітини пухлини мають епітелоїдну морфологію, призматичну форму та формують залозисті структури, у складі більшості з яких виявляються комплекси клітин з яскравою еозинофільною цитоплазмою. Такі комплекси дуже схожі на плоскоклітинні морули в ендометріоїдних пухлинах. В центрі деяких залозистих комплексів визначаються некрози. Мітози в клітинах пухлини вкрай рідкі.
Будова пухлини, вік, стать — ніби все підтверджує гіпотезу, проте, не все так банально!
Перед Вами аденокарцинома легені фетального типу (Fetal adenocarcinoma of the lung, FLAC). Ця дуже рідкісна пухлина (вона складає менше 0,5% від усіх новоутворень легенів) за своєю будовою подібна до легені ембріона. Через відмінності в гістопатології та клінічному перебігу, FLAC було додатково класифіковано за ступенем злоякісності на low-grade high-grade підтипи. Low-grade пухлини мають низьку ядерну атипію, формують морули. Нigh-grade зазвичай мають виражену атипію клітин, обширні вогнища некрозів, не формують морули та часто асоціюються зі звичайними типами аденокарцином легень.
Для верифікації діагнозу і виключення метастазу ендометріоїдної карциноми виконане імуногістохімічне дослідження:
За його результатами всі клітини пухлини виявились позитивними на загальні цитокератини, негативними на цитокератини 5, 7 і 20.
Більшість пухлинних клітин позитивні на маркери TTF-1 та напсин А.
При забарвленні на нейроендокринні маркери (синаптофізин, хромогранин А та CD56) серед пухлинних клітин виявляються поодинокі яскраво забарвлені клітини з нейроендокринним диференціюванням.
При забарвленні на бета-катенін виявляється ядерне забарвлення в клітинах, що формують морули, та мембранне забарвлення в інших клітинах пухлини. Клітини плоскоклітинних морул позитивні на CDX-2.
Всі клітини пухлини негативні на GATA3, SATB2, PAX-8, р40, PDX1, естроген-рецептор, прогестерон-рецептор, CA125. Приблизно 20% клітин пухлини позитивні на маркер проліферації Кі-67.
Зважаючи на морфологічну будову пухлини, низький ступінь ядерної атипії клітин, присутність плоскоклітинних морул та експресію маркерів, що підтверджують первинне походження пухлини з легенів, встановлений діагноз аденокарциноми легені фетального типу низького ступеня злоякісності (low-grade).

   

   

   

   

   

  

 

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.