Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Набір до програми завершено! Тестування генів KRAS, NRAS, BRAF та статусу MMR для пацієнтів з колоректальним раком в CSD безоплатно!

21.12.2022
Набір до програми завершено! Тестування генів KRAS, NRAS, BRAF та статусу MMR для пацієнтів з колоректальним раком в CSD безоплатно!

Колоректальний рак (КРР) займає одне з лідуючих місць серед онкологічних захворювань в Україні. Через відсутність дієвої національної програми скринінгу колоректального раку, його часто діагностують на пізніх стадіях. Прийняття клінічного рішення базується на результатах патогістологічного дослідження та молекулярного тестування. Незважаючи на те, що останнє включено до національних протоколів лікування онкохворих, лише деякі лабораторії мають приміщення та персонал для якісного генетичного тестування, і фактично пацієнти повинні платити за таке тестування зі своєї кишені.

За підтримки світової спільноти, наразі доступ до безкоштовного KRAS, NRAS, BRAF тестування та оцінки статусу MMR отримають пацієнти з колоректальним раком.

Медична лабораторія CSD отримала грант від Фонду солідарності UICC https://www.uicc.org/news/uicc-solidarity-fund-ukraine-opens-call-grants-qualifying-organisations для забезпечення пацієнтів з колоректальним раком безкоштовним тестуванням щодо мутацій у генах KRAS, NRAS, BRAF (методом ПЛР) та оцінки статусу MMR (ІГХ).  

Тестування  мутацій у генах KRAS, NRAS, BRAF та оцінки статусу MMR дозволяє персоналізувати лікування пацієнтів при колоректальному раку

Тестування генів KRAS і NRAS є обов’язковим для визначення можливості використання анти-EGFR терапії, тоді як виявлення мутації V600E в гені BRAF має важливе значення для оцінки прогнозу та можливих переваг комбінованого інгібування BRAF і EGFR. Крім того, оцінка статусу MMR дозволяє ідентифікувати порушення в системі репарації ДНК, що відповідає нестабільності мікросателітів, пов’язаної з утворенням неоантигенів, і має важливе значення для прогнозування та прийняття клінічних рішень щодо ад’ювантної хіміотерапії у пацієнтів з неметастатичним колоректальним раком та вибору імунотерапії.  Оцінка статусу MMR є важливою складовою для скринінгу на синдром Лінча.

Для чого призначається тестування?

Дослідження призначається для оцінки потенційної чутливості до таргетної (інгібітори тирозинкіназ (TKI))  та імунотерапії пацієнтів з колоректальним раком або визначення релевантної схеми системної хіміотерапії.

Дослідження призначено для виявлення:

Найчастіших точкових мутацій в генах KRAS, NRAS, BRAF та визначення статусу MMR 

Матеріал, необхідний для проведення дослідження: гістологічні блоки та скельця

Термін виконання: 10 робочих днів з моменту надходження матеріалу до Медичної лабораторії CSD

За необхідності пацієнта, можливе проведення медико-генетичної консультації, яка надається консиліумом лабораторії CSD із залученням лікарів-патологоанатомів, молекулярних біологів, та медичного генетика. Це забезпечує розтлумачення пацієнтам інформації щодо результатів генетичного тестування та їх впливу на подальше лікування відповідно до даних доказової медицини та чинних міжнародних рекомендацій.

Критерії включення пацієнтів до проєкту “ТЕСТУВАННЯ ГЕНІВ KRAS, NRAS, BRAF ТА СТАТУСУ MMR ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ З КОЛОРЕКТАЛЬНИМ РАКОМ” на безоплатній основі:

1.         Заповнена анкета

2.        Наданий документ, що верифікує клінічний діагноз та лікування (направлення онколога, виписка, тощо).

3.        Надане патогістологічне заключення, що підтверджує діагноз «Колоректальний рак».

4.        Наявні гістологічні блоки (та скельця) адекватної якості та з достатньою кількістю матеріалу.

Критерії виключення:

Дослідження НЕ ПРОВОДИТЬСЯ за наступних умов:

1.        Не колоректальний рак.        

2.        Гістологічний  матеріал є невідповідним за кількістю та якістю.

Як взяти участь у проєкті “ТЕСТУВАННЯ ГЕНІВ KRAS, NRAS, BRAF та статусу MMR ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ З КОЛОРЕКТАЛЬНИМ РАКОМ”?

Якщо Вам для визначення тактики лікування рекомендовано пройти тестування на наявність мутацій в генах KRAS, NRAS, BRAF та оцінки статусу MMR і Ви хочете це зробити у рамках проєкту, на безоплатній основі, заповніть, будь ласка, форму та внесіть всі необхідні дані в  

Відбір кандидатів для участі у проєкті буде здійснюватись консиліумом Медичної лабораторії CSD. Ви отримаєте зворотній зв’язок протягом 5 робочих днів  після заповнення анкети.

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.