Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Сонячні ризики: чи може засмага стати причиною розвитку меланоми

06.07.2022
Сонячні ризики: чи може засмага стати причиною розвитку меланоми

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у світі  48 000 осіб помирає від меланоми. Це один з найнебезпечніших видів раку, адже, незважаючи на малі розміри первинної пухлини, вона може швидко розповсюджуватися в будь-які органи. Хоча раніше вважалось, що це хвороба людей похилого віку, зараз її часто діагностують серед людей у віці від 30 до 50 років. Жінки хворіють на меланому частіше за чоловіків. На що звертати увагу під час самостійного обстеження і як уберегтися від меланоми, розповіла Mind провідний лікар-дерматопатолог Медичної лабораторії CSD Антоніна Калмикова.

Що таке меланома?

Меланома розвивається з меланоцитів, клітин, які в нормі синтезують пігмент для захисту нашої шкіри від впливу ультрафіолетового випромінювання, тобто сонячного світла. УФ-випромінювання може викликати специфічні активуючі мутації в цих клітинах, що призводить до їх неконтрольованого поділу і розвитку пухлини.

На ранніх етапах захворювання, коли пухлина обмежена епідермісом, так звана меланома in situ (у таких випадках жодна пухлинна клітина не виходить за межі базальної мембрани й не може розповсюджуватися кровоносними чи лімфатичними судинами, тобто метастазувати), чи товщина пухлини складає менш ніж 0,8 мм (pT1a), ризики розповсюдження пухлинних клітин у віддалені органи мінімальні й  пацієнта одужує з високою вірогідністю. Саме тому вкрай важливим є своєчасна діагностика меланом на початкових етапах їх розвитку.

Важливо пам'ятати, що також існують доброякісні пухлини з меланоцитів, які називаються меланоцитарними невусами, або родимками. Вони є у кожної людини й самі по собі майже не несуть ризиків переродження в меланому. Винятком є люди з великою кількістю родимок, у таких випадках кумулятивний ризик розвитку меланоми шкіри трішки більший, і такі пацієнти потребують більш пильної уваги дерматоонколога.

Також міфом є той факт, що травмування невуса може спровокувати трансформацію його в меланому. Жодне з проведених досліджень не підтвердило цієї гіпотези. 

Меланома може розвиватися не лише в шкірі (меланома шкіри). Іноді вона може розвинутись в оці (меланома ока) або слизових оболонках (наприклад, меланома слизових оболонок носа, рота, аногенітальної зони чи уретри). Також не всі меланоми розвиваються на шкірі, що піддається сонячному випромінюванню, бувають випадки, коли ця пухлина розвивається на шкірі, яка зовсім схована від УФ-випромінювання (аногенітальна зона, меланома акральних локалізацій).

На шкірі меланома може виглядати як родимка і мати чорний чи коричневий колір, чи як безпігментне утворення рожевого кольору або кольору шкіри, на яке самі пацієнти, на жаль, не завжди звертають увагу.

Саме тому для своєчасної діагностики на рівні з самообстеженням мають бути регулярні візити до дерматолога чи дерматоонколога. Ці лікарі можуть роздивитися утворення за допомогою спеціального інструмента – дерматоскопа, застосування якого значно підвищує шанси виявлення пухлини на ранніх стадіях.

Що може стати причиною розвитку меланоми?

95% меланом викликає надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання.

Ризик меланоми підвищується у людей, які мають:

  • випадки сонячних опіків, особливо в дитинстві та підлітковому віці;
  • світлу шкіру, руде волосся, блакитні очі (світлий фототип шкіри (І, ІІ фототип за Фіцпатриком);
  • багато родимок (понад 50) чи атипові родимки;
  • сімейний анамнез меланоми, особливо якщо хвороба розвинулася в молодому віці (тобто до 40 років);
  • вік 50 років і більше;
  • раніше діагностований рак шкіри, включаючи базальноклітинний рак або плоскоклітинний рак.

Як вберегти себе від меланоми?

Хоча люди зі світлою шкірою мають вищий  ризик розвитку меланоми, вона може вразити будь-кого, незалежно від типу шкіри, етнічної приналежності, віку чи статі, особливо якщо люди проводять багато часу на сонці чи користуються солярієм.

Тож пам'ятайте, що головний спосіб захистити себе від раку шкіри – це профілактика та рання діагностика. Тому уникайте сонячних опіків і не використовуйте солярії, застосовуйте захисні креми, регулярно оглядайте шкіру та своєчасно звертайтеся до лікаря, якщо побачите будь-які зміни.

При огляді шкіри звертайте увагу на зміну розміру родимок, асиметричність їх країв, зміну кольору, кровотечі, біль чи неприємні відчуття навколо родимки, утворення, що будь-як відрізняються від інших утворень на шкірі – «гидкі каченята». Якщо вчасно помітити ці ознаки меланоми та звернутися до дерматолога чи лікаря-дерматоонколога – розвитку хвороби можна запобігти.

Видалення будь-якого утворення шкіри повинно проходити з гістологічною верифікацією діагнозу. Для цього в Медичній лабораторії CSD проводять гістологічні дослідження, що дозволяють визначити доброякісність чи злоякісність новоутворення. Точні результати лабораторних досліджень – це запорука точного діагнозу, а отже й ефективного плану лікування!

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.