Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Розібрати до ДНК: як відрізнити застуду, грип чи COVID-19

18.02.2022

І як обрати правильне лікування

Розібрати до ДНК: як відрізнити застуду, грип чи COVID-19

Епідемія, спричинена поширенням коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 (COVID-19) триває, проте з приходом зими є великий ризик підхопити не тільки коронавірус. Вірус грипу, респіраторно-синцитіальний вірус та інші збудники, що стають причиною розвитку гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), відомі українцям вже давно. І на відміну від нового коронавірусу, не викликають жодних побоювань. Хоча й можуть викликати захворювання з важким перебігом, розвитком ускладнень, а для пацієнтів із групи ризику (діти, люди похилого віку, пацієнти з імунодефіцитними станами) можуть стати навіть смертельними. Які методи дослідження хвороб існують, розповіла Mind менеджер із розвитку продуктів Медичної лабораторії CSD Олеся Даньчак.

У чому різниця між грипом, ГРВі та коронавірусом?
Найперше, потрібно знати, що об'єднує всі ГРВІ – це шляхи передачі інфекції від хворої людини до здорової. Збудники передаються повітряно-крапельним шляхом або через забруднені інфекцією поверхні. Схожою також є картина захворювання, яка супроводжується симптомами запалення слизової оболонки дихальних шляхів і вираженою інтоксикацією. Адже вірус інтегрується в клітини епітелію дихальних шляхів і розмножується в них, що призводить до загибелі клітин епітелію. Внаслідок цього віруси виходять у міжклітинний простір і заражають нові клітини.    
Але, попри спільне джерело зараження, грип, ГРВІ і COVID-19 – це різні інфекції, природа яких дуже відрізняється.

Які методи існують для виявлення тої чи іншої хвороби?
Достовірно виявити збудника хвороби можливо лише за допомогою лабораторних досліджень.
Зокрема, молекулярно-біологічним методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Для дослідження беруть мазок із носоглотки, у якому присутні мертві епітеліальні клітини разом із вірусними частинками. Принцип методу ПЛР базується на визначенні у біологічному матеріалі специфічних фрагментів генетичного матеріалу вірусу (РНК або ДНК). Строк виконання від 6 год. 
Аналіз на антитіла (IgM, IgA, IgG) – виявляє імунні клітини, які виробляються в організмі людини внаслідок його контакту з вірусом. Залежно від типу антитіл тест показує, чи хворіє людина у цей момент (IgM, IgA) або має вже сформований імунітет (IgG). На дослідження беруть кров. Строк виконання від 24 год.
Аналіз на антигени – виявляє білки, які входять до складу вірусу, які розпізнаються імунною системою. Строк виконання від 15 хв.

Якому з методів варто віддати перевагу в діагностиці COVID-19 і чому? 
На сьогодні «золотим стандартом» виявлення вірусу SARS-CoV2 COVID-19 вважається ПЛР-тест (молекулярний метод). 

Полімеразна ланцюгова реакція, яка лежить в його основі перетворює будь-яку вірусну РНК, наявну в біологічному матеріалі, у ДНК і «посилює» її, створюючи мільйони копій ДНК, які потім може виявити молекулярний тест.

Переваги методу ПЛР: 

Пряме виявлення збудника: визначення специфічної частини РНК або ДНК збудника вказує на наявність вірусу.
Висока специфічність: у досліджуваному матеріалі ідентифікується унікальний, характерний тільки для цього вірусу фрагмент ДНК або РНК.
Висока чутливість: метод ПЛР дозволяє визначити збудника, навіть якщо його початкова концентрація в досліджуваному матеріалі невелика.
Але не варто забувати, що точність дослідження залежить і від правильної підготовки до проведення аналізу. Для того щоб ПЛР-тест на COVID-19 був інформативним, потрібно дотримуватися певних правил підготовки до дослідження: перед дослідженням не вживати їжу, не пити рідину, не чистити зуби, не полоскати рот/горло, не жувати жувальну гумку та не курити. За 6 годин до взяття мазків із носа не закапувати краплі, не застосовувати спреї і не промивати ніс.

«Дельта», «омікрон» та ще 10 штамів COVID-19
Враховуючи особливості коронавірусної інфекції, при діагностиці захворювання та виборі найефективнішого лікування має і визначення штаму COVID-19.
Саме для встановлення точного діагнозу використовують комплексний тест методом ПЛР для якісного виявлення РНК коронавірусу SARS-CoV-2 і його мутацій. За допомогою відповідного дослідження ми визначаємо 8 мутацій вірусу та 12 штамів COVID-19, серед яких штами «дельта» й «омікрон».

Які ризики неправильного діагностування хвороби?
Неправильно діагностована хвороба – це неправильно підібране лікування і тактика ведення пацієнта лікарем.
Якщо причиною інфекції став вірус грипу і захворювання протікає важко, допомогти пацієнту можна введенням противірусного препарату. А специфічних противірусних препаратів, які діють саме на вірус COVID-19, на жаль, немає. Проте подальше обстеження пацієнта й попередження ускладнень від хвороби відрізнятиметься від тактики ведення пацієнта, у якого діагностовано грип.

Джерело: https://mind.ua/openmind/20236019-rozibrati-do-dnk-yak-vidrizniti-zastu…

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.