Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Поради експерта: Особливості харчування онкохворих

18.10.2022
Поради експерта: Особливості харчування онкохворих

Медикаментозне лікування злоякісних пухлин - це серйозне випробування для всього організму, адже разом з раковими клітинами, що швидко ростуть та діляться, воно негативно впливає ще й на нормальні клітини організму, які мають такі ж властивості – до активного росту та поділення: наприклад, волосяні фолікули, клітини епітелію кишківника та ін. Харчування під час хіміотерапії відіграє досить значну роль, адже воно сприяє підтримці стану організму на активному життєздатному та працездатному рівні. 

Харчування при хіміотерапії 

Не забувайте про те, які побічні ефекти має хіміотерапія,  і саме розумне харчування може сприяти стабілізації загального стану вашого організму та захисту його від небажаних явищ. Насамперед, необхідно організувати для себе збалансоване харчування, яке допоможе вам подолати труднощі. До нього обов'язково повинні входити: 

Овочі, ягоди та фрукти.

Організуйте собі, принаймні, два прийоми їжі на день, в які ви вживатимете в їжу саме фрукти, а кожна м'ясна страва повинна мати овочевий гарнір. Овочі та фрукти корисні і у свіжому, і в печеному вигляді, і після парової обробки. Велика кількість фруктів у раціоні дозволить організму отримувати сили та енергію, та ви почуватиметесь краще.  

Курка, риба, м'ясо, яйця. 

Дуже важливо включити до раціону достатню кількість якісного білка, який можна отримувати з цієї групи продуктів. Окрім білків тваринного походження, чудово підійдуть і ті, що мають рослинне походження – це насамперед усі бобові, гриби, горіхи, гречана крупа та житні вироби. Через лікування багато пацієнтів відчувають зміну смакових відчуттів, і не всі готові їсти м'ясо. Якщо воно більше не подобається вам, можна спробувати їсти його з  різноманітними ароматними та негострими спеціями – враховуйте власний смак. Втім, можна замінити м'ясо морепродуктами чи іншими джерелами протеїну. 

Хліб та каші.

У звичайних дієтах правильного харчування ці продукти розглядаються як потенційно небезпечні через високу калорійність, але хворі сприймають їх добре, і вони чудово підходять для сніданків. Вівсяна, гречана, рисова каша, сечовиця – їжте на здоров'я.

Молочні продукти.

Продукти цієї групи повинні щодня бути присутніми в раціоні, адже вони не тільки несуть білок, а й збагачують організм вітамінами та мінералами. Але необхідно пам᾽ятати, що значна частина дорослих людей має дефіцит ферменту, який здійснює перетравлення молочного сахару, тому перевагу слід віддавати ферментованим – кисломолочним – продуктам: кефір, ряжанка, йогурт, свіжий або твердий сир.

Якщо говорити загалом про меню, на сніданок корисно буде з'їсти кашу та бутерброд із сиром, на ланч – склянку молока або кефіру та фрукт, в обід чудово підійде легкий овочевий суп та салат, на полудень варто з'їсти фрукт чи фруктовий салат із йогуртною заправкою, а на вечерю – порцію м'яса, риби чи птиці з гарніром із овочів. Перед сном можна дозволити собі фрукти або закуску з молочних продуктів.

Дієта під час хіміотерапії та після неї

Багато людей, які уважно ставляться до свого здоров'я, знають про те, що дієта при хіміотерапії може суттєво допомогти полегшити перебіг безпосередніх та відтермінованих побічних ефектів, які нерідко сильно погіршують самопочуття після медикаментозного протипухлинного лікування. Харчування при хіміотерапії має враховувати такі фактори:

Перед хіміотерапією, тобто безпосередньо перед сеансом, обов᾽язково треба поїсти; слід підкреслити – їжа не повинна бути важкою та не має значно навантажувати шлунково-кишковий тракт. Під час тривалих інфузій також можна дозволяти собі невеликі за об'ємом перекуси кожні 2.5-3 години. Вживати їжу під час крапельниці бажано повільно, ретельно пережовуючи – швидке вживання їжі здатне спричинити нудоту. Рідину вживати під час інфузії також бажано дрібними порціями.

Відмовтесь на цей період від жирної, важкої їжі, а також від великої кількості прянощів та гострих приправ.

Яке потрібне харчування після хіміотерапії?

До питання про те, яке потрібне харчування після хіміотерапії, тобто після сеансу, тут відповідь проста – звичайне за складом. Цілком припустимо себе трохи побалувати, керуючись тільки здоровим глуздом – обмеження, що розповсюджуються інтернетом, не мають під собою ніяких підстав.  А якщо ви відчуваєте нудоту, варто перейти на дрібне харчування - їсти потроху, але часто. Єдине, що потребує суворих обмежень під час хіміотерапевтичного лікування – грейпфрутовий сік. Він містить в собі фермент, який збільшує рівень токсичності більшості протипухлинних препаратів. В ті проміжки часу, коли ви відпочиваєте від хіміотерапевтичного лікування, вживати можна і грейпфрутовий сік у помірній кількості також. Дуже важливо пам'ятати, що рекомендації з інтернету завдають великої шкоди для більшої частини наших пацієнтів, і єдиним супроводжуючим у цьому питанні для кожного з Вас є здоровий глузд.

Важливо врахувати, що дієта після хіміотерапії передбачає обмеження важкої, жирної, борошняної їжі в більшій мірі внаслідок того, що більшість дорослих людей мають хронічну патологію шлунково-кишкового тракту, які можуть бути схильні до загострення як у весняний та осінній період, так і внаслідок додаткового навантаження організму цитотоксичними засобами. У таких випадках є необхідність порадитись с гастроентерологом. Загальна рекомендація: якщо ви відчуваєте нудоту, не їжте ваші улюблені страви кілька днів, інакше вони назавжди можуть втратити привабливість у ваших очах.

Єдине ускладнення медикаментозного протипухлинного лікування, що здатне суттєво вплинути на особливості харчування – так звані після хіміотерапевтичні мукозити, тобто запалення слизової оболонки різних відділів шлунково-кишкового тракту – від ротової порожнини до кінцевих відділів товстої кишки, локальне або розповсюджене. Розвиток цього ускладнення супроводжується болями, що мають локалізацію в залежності від зони ураження запальним процесом, в  та рідкими випорожненнями кишківника – у випадку ураження тонкої або товстої кишки. Медикаментозне лікування ви маєте обговорювати зі своїм лікуючим або сімейним лікарем, але дієта у таких випадках має бути досить жорсткою. По-перше, харчування має бути дрібними порціями та частим – 5-6 разів на день. Тоді невеликі обсяги їжі легше проходять шлунково-кишковим трактом і швидко перетравлюються. По-друге, вся їжа має бути відвареною, приготовленою на пару або запеченою у фользі або під кришкою. Така їжа зберігає м'якість і не ушкоджує слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Смажена, жорстка, запечена на відкритому вогні або сира їжа не допускається. Також важливо, щоб їжа була теплою; холодна чи надто гаряча — виключається. Харчування вимагає ретельного пережовування їжі та приготування страв без паніровки та скоринки. Необхідно стежити за рівнем солі, допустима норма якої для цієї дієти – 6-8 грам щодня. Перед сном рекомендується випивати склянку кисломолочного продукту. Спеції, здатні викликати подразнення слизової оболонки, неприпустимі.

Ще одне хибне ствердження, що розповсюджується інтернетом, стосується солодкого.

І тут єдиним джерелом отримання поміркованої думки є здоровий глузд; є схильність до порушення обміну глюкози або до надлишкової ваги – цукру - ні. Якщо в цілому Ви – людина без значних відхилень у стані здоров᾽я (а знайомство з онкологом – тимчасове прикре непорозуміння, яке забудеться з плином часу, як поганий сон; це, на щастя, відбувається досить часто) – цукерка або шматок здобної випічки тільки покращить Вам настрій та істотно схилить чашу терезів на Вашу користь за рахунок позитивних емоцій.

Є потреба пам᾽ятати також, що частина протипухлинних медикаментів та засобів, що використовується у премедикації, спричиняють затримку рідини в організмі людини та, як наслідок, збільшення ваги. Саме це примушує закликати до обмежень у вживанні солодкого, виробів з борошна, великої кількості спецій та солі. Обмежень, але ні в якому разі не виключення! Крім того наголошую – достатня кількість рідини є дуже важливою складовою ефективності та безпеки протипухлинного медикаментозного лікування. В день введення протипухлинного препарату та в наступний день є доцільним вживати 1.5-2.0 літри рідини понад звичайного об᾽єму.

Ще одне питання, яке часто задають пацієнти, стосується вживання спиртних напоїв.

Ще раз нагадаю про здоровий глузд – бокал натурального, високої якості вина або пива, або – страшно сказати – 50 грамів високоякісного більш міцного напою на Ваш смак – прекрасний протектор (захисник) нашого кровотворення, серцево-судинної системи, психоемоційного статусу. Таким чином, якщо немає інших протипоказів – Ви можете собі це дозволити.

Я дозволю собі зробити єдиний висновок: все, що здатне зробити внесок у позитивний настрій – в тому числі корисна, збалансована та смачна їжа – є дуже важливим з моєї, як лікаря, точки зору для процесу Вашого одужання. Приємного апетиту та скорішого одужання!

Пономарьова Ольга Володимирівна   
Канд.мед.наук, зав.відділенням хіміотерапії №1 КНП «КМКОЦ»   
Доцент кафедри онкології НУОЗ імені П. Л. Шупика

Останні новини
здоров'я печінки та нирок
21 травня 2024
Здоров'я вашої печінки та нирок на перевірці
Які аналізи допоможуть оцінити стан цих важливих органів??
харчування перед аналізами
18 травня 2024
Що їсти перед здачею аналізів?
Сьогодні ми розбиваємо міфи та розкриваємо правду про харчування перед здачею аналізів крові!
аналізи для вегетаріанців
17 травня 2024
Аналізи для вегетаріанців
Вегетаріанство - це система рослинного харчування, що має багато різновидів.