Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Місяць боротьби з гепатитом в CSD. Перевір своє здоров'я

30.07.2021

Гепатит – запальне захворювання печінки, що спричинене, переважно, вірусами. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е, які спричиняють захворювання печінки. Так, зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

Місяць боротьби з гепатитом в CSD. Перевір своє здоров'я

Гепатит – запальне захворювання печінки, що спричинене, переважно, вірусами. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е, які спричиняють захворювання печінки. Так, зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

За даними ВООЗ, понад 2 млрд осіб у світі інфіковані або перехворіли вірусними гепатитами різної етіології. Близько 120-170 мільйонів осіб хронічно інфіковані вірусом гепатиту С. І щороку ця цифра збільшується на 2-3 мільйони людей. Помирає через гепатити більше мільйона людей на рік.

Експерти ВООЗ стверджують, що проблема вірусних гепатитів вже протягом найближчих 10 років стане найбільшою проблемою охорони здоров’я в усьому світі.
В залежності від ступеню тяжкості та індивідуальних особливостей організму перебіг хвороби може бути безсимптомним або з гостро вираженими проявами.

Найбільш поширені прояви гепатитів:

  • астеновегетативний синдром (виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія);
  • диспепсичний синдром (нудота, блювання, діарея, болі в животі);
  • зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу;
  • пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер;
  • підвищення температури тіла.

Можливі й позапечінкові прояви гепатиту: артрит, поліміозит, синдром Шегрена, васкуліти, синдром Рейно, вузликовий періартеріїт, фіброзуючий альвеоліт, гломерулонефрит, периферична нейропатія та ін.

Шляхи передавання вірусу гепатиту залежать від його типу.

Так, шлях передавання вірусів гепатиту А та Е - фекально-оральний, вірусів гепатиту В, С і D - контактуванням через пошкоджену шкіру або слизовими оболонки з інфікованими рідинами організму (переважно кров), зокрема:

· переливання інфікованої крові або її компонентів;

· вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально;

· інвазивні медичні та немедичні маніпуляції (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, пірсинг, манікюр тощо);

· вертикальне передавання від матері до дитини (грудне вигодовування);

· побутовим шляхом (унаслідок спільного використання індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові);

· під час незахищених статевих контактів.

Як захиститися від гепатиту

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, дотримуйтеся правил особистої гігієни. На міжнародному ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти гепатиту А.

Що стосується вакцини проти вірусу гепатиту Е, то, за даними ВООЗ, 2011 р. в Китаї було зареєстровано рекомбінантну субодиничну вакцину для профілактики інфекції вірусу гепатиту Е, проте її поки не схвалено в інших країнах. Натомість головним засобом профілактики вірусного гепатиту В і D є вакцинація. На жаль, наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики:

· застосування бар’єрних контрацептивів;

· користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;

· користування засобами індивідуального захисту (захисні маски, рукавички, окуляри, фартухи тощо);

· користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).

Діагностика гепатиту в СSD

- Вірус гепатиту С (HCV), антитіла сумарні (код послуги Р013), акційна ціна 140 грн замість 280 грн  https://bit.ly/374HJuo  

- Поверхневий антиген гепатиту В, HBsAg (код послуги Р008), акційна ціна 120 грн замість 240 грн  https://bit.ly/3zM7v2J 

- Комплекс №46 «Скринінг на гепатити В та С» (код послуги К108), акційна ціна 505 грн замість 1010 грн https://bit.ly/3BUc1ht 

Термін дії акції з 1.08 по 31.08.2021 року 

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.