Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Емоції війни: як контролювати здоров’я

22.06.2022
Емоції війни: як контролювати здоров’я

Страх, жаль, смуток, постійна тривога – під час війни українці зіткнулися з безліччю негативних емоцій, з якими часто просто неможливо впоратися. Звичайно, вони впливають і на загальне самопочуття. Чому потрібно контролювати свій стан і як це робити, розповіла Mind креативна директорка Медичної лабораторії CSD Ганна Дудіна. 

Негативні емоції не проходять безслідно, і часто можуть нагадувати про себе через тілесні відчуття. Під час стресу активізується викид гормонів надниркових залоз – кортизолу, адреналіну і норадреналіну, їх тривалий вплив на організм може призводити до таких захворювань, як виразкова хвороба, гастрит, діабет другого типу, а також спричинити порушення в роботі серцево-судинної системи.

Не лише початок захворювання може бути пов’язаний із стресовою ситуацією, загострення хронічного захворювання також може бути наслідком пережитих емоцій. У стресі ми гірше відчуваємо свої фізичні потреби, тому зміни в загальному стані можемо навіть не помічати.

Як своєчасна перевірка допоможе зберегти здоров'я?

Тож якщо ви у безпеці, подбайте про своє здоров’я і пройдіть найпростіші чекапи, щоб вчасно виявити приховані проблеми.

Зокрема, це базові дослідження. 

Загальний аналіз крові + лейкоцитарна формула + ШОЕ – відображає загальний стан здоров'я і допомагає виявити приховані проблеми, такі як інфекційні процеси (вірусного і бактеріального походження), анемії, алергічний процес, захворювання крові та ін.

Біохімія крові – комплекс, у якому:

глюкоза (сиворотка) – виявляє переддіабет, цукровий діабет;

АСТ, АЛТ, білок загальний, білірубін загальний – оцінює роботу печінки;

сечовина, креатинін, білок загальний – оцінює роботу нирок;

холестерин – оцінює ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Загальний аналіз сечі оцінює роботу сечової системи.

Глікований гемоглобін (HbA1с) – це біохімічний показник крові, що відображає середній вміст глюкози в крові за тривалий період (до трьох місяців). Є лабораторним маркером гіперглікемії навіть до появи клінічних симптомів цукрового діабету.

ТТГ – виявляє порушення щитоподібної залози.

Ліпідограма – комплекс параметрів, які дозволяють оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Коагулограма – це комплексний аналіз крові, який допоможе виявити проблеми із системою згортання крові.

Вироблення кортизолу також безпосередньо впливає на синтез статевого гормону прогестерону в жінок. При збільшенні концентрації кортизолу знижується синтез прогестерону, що може призвести до порушень менструального циклу. Не нехтуйте цим симптомом і зверніться до гінеколога, який призначить додаткові дослідження.

Як моніторити власний стан?

Жодна хвороба не виникає несподівано. Організм завжди дає сигнали про будь-які зміни у своїй роботі. Тому важливо просто вчасно їх діагностувати, щоб попередити ускладнення.

Для комплексної перевірки здоров'я в Медичній лабораторії CSD розроблені спеціальні програми комплексних досліджень, які відповідно до віку та статі допоможуть всебічно оцінити загальну роботу всіх систем організму.

Щорічно кожен п'ятий клієнт в CSD звертається за профілактичним дослідженнями та чекапами задля перевірки стану свого здоров'я. І це гарна звичка, яка допомагає турбуватися про свій організм. Тому якою б не була ситуація довкола, пам'ятайте, що найбільша цінність для кожної людини – це її здоров'я та життя. Бережіть себе і не забувайте турбуватися про власне самопочуття.

Першоджерело https://mind.ua/openmind/20243028-emociyi-vijni-yak-kontrolyuvati-zdorov-ya?fbclid=IwAR3Y4gUBfu4iLFdrLu0VbWQAKA8jj5JC1OcNQU3LYIqoRwFtuWFfT8RSTzU 

Останні новини
Лабораторія CSD LAB у Львові
5 березня 2024
За матеріалами delo.ua: "Працюємо заради країни та заради життя"
Вже понад 12 років Медична лабораторія CSD LAB забезпечує лабораторні дослідження в найширшому спектрі та активно розширює свою мережу, аби бути ближч
здати аналізи Житомир медична лабораторія
16 квітня 2024
Розширюємо мережу CSD LAB в Житомирі
Поспішаємо поділитись з вами гарною новиною: експертна лабораторія стала ще ближче.
мох і знак кліщ
15 квітня 2024
Сезон кліщів: дотримуйтесь правил безпеки
В квітні, коли активізується природа, особливо важливо бути обережним під час прогулянок в лісі або парку.