Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Чекап здоров'я: чому потрібно приділяти час для профілактики

23.11.2021

Лікарі всього світу наполягають на відповідальному ставленні та регулярному контролі власного здоров’я

Чекап здоров'я: чому потрібно приділяти час для профілактики

З іншого боку, це зона відповідальності людини, адже її дії є вирішальними. Отже, що обрати – йти до лікаря, коли вже є реальна причина чи проявити ініціативу та проходити регулярні лабораторні обстеження, вартість яких доступна кожному? Чим корисні такі перевірки-чекапи, за якими програмами це можна здійснити та скільки потрібно на це витратити часу, розповіла Mind креативна директорка Медичної лабораторії CSD Ганна Дудіна.  
Усі ми переймаємося власним здоров'ям. Останній рік взагалі показав, наскільки це важливо для можливості жити повноцінним життям. Проте сучасний насичений ритм часто змушує нас відкладати турботу про свій організм до останнього. Тому звертаємося до лікаря вже тоді, коли хвороба застала зненацька. Однак хворобу можна попередити, якщо регулярно приділяти час своєму здоров'ю і проходити чекапи.
Чекап (англ. Check Up) – у перекладі з англійської мови «перевірка» – це комплексне обстеження організму за допомогою лабораторних та інструментальних методів дослідження, які допомагають виявити захворювання на ранній стадії, коли ще немає виражених симптомів.
Ринок давно пропонує вже готові пакети аналізів, які рекомендується здавати кожному, навіть коли людина почувається абсолютно здоровою.
Чекап використовується виключно для скринінгу (з англ. screening – відображення) стану організму за основними показниками. Проте не варто самому трактувати результати таких досліджень, адже лише сімейний лікар може їх оцінити та залежно від цієї оцінки призначити більш ретельне обстеження, встановити діагноз і розробити тактику лікування.
 
Які програми-чекапи доступні сьогодні?
Серед універсальних досліджень, які рекомендовано здавати кожному, можна назвати такі:
«Загальний аналіз крові + лейкоцитарна формула + ШОЕ» – відображає загальний стан здоров'я і допомагає виявити приховані захворювання, як-от інфекційні процеси вірусного та бактеріального походження, анемії, алергічні процеси, захворювання крові тощо.
«Біохімія крові» – це комплекс, який поєднує важливі показники глюкози (виявляє переддіабет, цукровий діабет); аспартатамінотрансферази (АСТ), аланінамінотрансферази (АЛТ), білка загального, білірубіна загального (оцінюють роботу печінки); сечовини, креатиніну, білку загального (оцінюють роботу нирок); холестерину (оцінює ризик виникнення серцево-судинних захворювань).
«Загальний аналіз сечі» – оцінює роботу сечової системи.
«Глікований гемоглобін (HbA1с)» – це біохімічний показник крові, що відображає середній вміст глюкози в крові за тривалий період (до трьох місяців).
«Тиреотропний гормон (ТТГ)» – виявляє порушення в роботі щитоподібної залози.
«Паратгормон (ПТГ)» – оцінює обмін кальцію і фосфору в організмі.
Важливою є також профілактика онкологічних захворювань, яка, безсумнівно, є питанням життя чи смерті. Для жінок – це щорічний огляд гінеколога з клінічним обстеженням молочних залоз і цитологічна діагностика (ПАП-тест) на рак шийки матки і тест на вірус папіломи людини (ВПЛ).
Чоловікам після 40 років рекомендується щорічний огляд уролога й аналіз крові на простат специфічний антиген (ПСА).
 
Чому здоров'я – це відповідальність?

Хвороби не розвиваються несподівано – вони завжди мають свої часто не видимі прояви, які можна виявити за допомогою лабораторних досліджень. Саме для цього в Медичній лабораторії CSD розроблені спеціальні програми комплексних досліджень, які відповідно до віку та статі допоможуть всебічно оцінити загальну роботу всіх систем організму.
Варто пам’ятати, що вчасність і відповідальність кожного – це запорука здорового та щасливого життя. Знайдіть час для себе та свого організму, зверніться до сімейного лікаря, пройдіть чекапи в Медичній лабораторії CSD та переконайтесь, що ви маєте повну картину стану вашого здоров’я або знайдіть  «слабкі місця», щоб їх зміцнити та попередити можливі захворювання.
 
Будьте здорові та любіть себе!

 

Останні новини
медичні аналізи у Львові
24 липня 2024
Вітаємо ще один лабораторний офіс у Львові
Друзі, маємо приємну новину для жителів Львова.
здати медичні аналізи в Одесі
3 липня 2024
Відновлюємо роботу ще одного лабораторного офісу в Одесі
CSD LAB активно  працює над проведенням лабораторних аналізів та розширює мережу для вашої зручності.  
здати аналізи медичині лабораторія на Хрещатику Київ
2 липня 2024
Відтепер CSD LAB у самому серці столиці!
Раді повідомити про відкриття партнерського лабораторного офісу CSD LAB спільно з революційним закладом охорони здоров’я – медичним центром “Doctor 9-