Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Що варто знати про антибіотикорезистентність?

22.11.2023

Щорічно з 18 по 24 листопада у всьому світі проходить тиждень інформування про cтійкість до протимікробних препаратів (антибіотиків).

Антибіотик

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що резистентність до антибіотиків є однією з десяти найбільших глобальних загроз громадському здоров’ю, з якими стикається людство.

Неправильне вживання антибіотиків може не лише бути неефективним, а й несе в собі великі ризики! Бактерії стають стійкими до дії медичних препаратів, і через це інфекційні хвороби, які наразі успішно лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними. Навіть банальний отит чи ангіна в майбутньому через стійкість бактерій до антибіотиків можуть стати причиною смерті.

Саме тому самолікування є дуже шкідливим. А антибіотики обов'язково має призначити лікар. І найкращий варіант, якщо призначення буде обґрунтоване результатами бактеріального посіву з визначенням чутливості до антибіотиків.

В лабораторії мікробіології CSD LAB досліджують чутливість до більше ніж 70 антибіотиків! Для проведення бактеріологічних досліджень використовують автоматичний аналізатор MALDI Biotyper Sirius IVD System, робота якого базується на технології MALDI-TOF і на сьогодні є найсучаснішим методом у бактеріології. Це дозволяє не лише отримати відповідь якнайшвидше (від 2 до 4 діб залежно від типу біоматеріалу), а й мінімізувати людський фактор і підвищити точність дослідження.

А ось дізнатися більше про роль мікробіологічного моніторингу у визначенні мікробного пейзажу та поширеності антибіотикорезистентних мікроорганізмів ви можете у статті фахівця з епідеміологічного нагляду Медичної лабораторії CSD LAB – Альони Алексєєвої.

Останні новини
здоров'я печінки та нирок
21 травня 2024
Здоров'я вашої печінки та нирок на перевірці
Які аналізи допоможуть оцінити стан цих важливих органів??
харчування перед аналізами
18 травня 2024
Що їсти перед здачею аналізів?
Сьогодні ми розбиваємо міфи та розкриваємо правду про харчування перед здачею аналізів крові!
аналізи для вегетаріанців
17 травня 2024
Аналізи для вегетаріанців
Вегетаріанство - це система рослинного харчування, що має багато різновидів.