Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Що спільного у Черчилля, Малевича та листопада

03.11.2023

Так, вам не здалося. У видатного британського державного діяча Вінстона Черчилля та відомого художника авангардиста українського походження Казимира Малевича є дещо спільне. Обидва вони страждали на рак передміхурової залози.

Казимир Малевич і Вінстон Черчілль

Щорічно в усьому світі в листопаді проходить міжнародна кампанія “Мовембер”, яка має на меті привернути увагу до проблем чоловічого здоров'я, зокрема раку простати. У межах кампанії чоловіки всього світу відрощують вуса, щоб показати свою підтримку та нагадати про важливість регулярних чекапів.

Рак простати є найбільш поширеним онкологічним захворюванням чоловіків після раку легень в Україні. На ранніх стадіях захворювання часто не має симптомів, тому його важко діагностувати.

Які методи діагностики раку простати?

Аналіз крові на ПСА (простат-специфічний антиген) – найбільш поширений метод скринінгу раку простати. ПСА – це білок, який виробляється передміхуровою залозою. Підвищений рівень PSA може бути ознакою раку простати, але також може бути викликаний іншими захворюваннями, такими як доброякісна гіперплазія передміхурової залози або запалення.

Трансректальне ультразвукове дослідження – метод, який використовує ультразвук для створення зображення передміхурової залози та може бути використаний для виявлення пухлин. 

Біопсія передміхурової залози – єдиний метод, який може точно підтвердити наявність раку простати. Під час біопсії лікар бере кілька невеликих зразків тканини з передміхурової залози. Ці зразки потім відправляються в патоморфологічну лабораторію для дослідження. 

Коли потрібно проходити обстеження на рак простати?
ВООЗ рекомендує проходити обстеження на рак простати для всіх чоловіків старше 50 років. Чоловікам з підвищеним ризиком розвитку раку простати, наприклад, з сімейним анамнезом раку простати, рекомендується починати обстеження в молодшому віці, порадившись з лікарем.

Крім того, в CSD LAB доступні молекулярно-генетичні рішення для визначення індивідуальних ризиків розвитку раку передміхурової залози.

Поширюйте цю інформацію та нагадайте друзям, знайомим і рідним чоловікам, що турбота про здоров'я - це завжди важливо!

Останні новини
здоров'я печінки та нирок
21 травня 2024
Здоров'я вашої печінки та нирок на перевірці
Які аналізи допоможуть оцінити стан цих важливих органів??
харчування перед аналізами
18 травня 2024
Що їсти перед здачею аналізів?
Сьогодні ми розбиваємо міфи та розкриваємо правду про харчування перед здачею аналізів крові!
аналізи для вегетаріанців
17 травня 2024
Аналізи для вегетаріанців
Вегетаріанство - це система рослинного харчування, що має багато різновидів.