Точність заради життя

Безкоштовно з усіх номерів

Пошук
Меню

Печінкові проби: важливий показник здоров'я печінки

14.12.2023

Печінкові проби — це комплекс лабораторних аналізів, який використовується для оцінки здоров'я печінки та виявлення можливих захворювань.

Печінкові проби: важливий показник здоров'я печінки

До комплексу аналізів в CSD LAB входять показники: 

  • аланінамінотрансфераза (АЛТ)
  • аспартатамінотрансфераза (АСТ)
  • гамма-глутамілтранспептидаза (ГГТ)
  • лужна фосфатаза (ЛФ)
  • білірубін
  • альбумін
  • білок загальний
     

АЛТ і АСТ — це ферменти, які беруть участь у метаболізмі амінокислот. Вони виробляються в печінці, а також в м'язах і серці. Підвищений рівень АЛТ і АСТ може вказувати на проблеми в роботі органу, але також може бути викликаний іншими причинами, такими як травми м'язів або ушкодження серця.

ГГТ — це фермент, який бере участь в обміні амінокислот. Він виробляється в печінці, а також в жовчному міхурі і нирках. Підвищений рівень ГГТ може вказувати на проблеми в роботі гепатобіліарної системи.

ЛФ — це фермент, що знаходиться в клітинній мембрані та відщеплює фосфорну кислоту від її органічних з'єднань. Він виробляється в печінці, кістках і нирках. Підвищений рівень ЛФ може вказувати на проблеми в роботі печінки чи кістковій тканині.

Білірубін — це один із основних компонентів жовчі, проміжний продукт метаболізму гемоглобіну. Він відображає функціональну роботу печінки та жовчовивідних шляхів. 

Альбумін — це білок, який  виконує ряд важливих функцій в організмі, включаючи транспортування поживних речовин і гормонів. Підвищений рівень альбуміну може вказувати на зневоднення організму, а знижений рівень альбуміну зазвичай вказує на ураження печінки.

Білок загальний — це загальна кількість білка в крові. Він складається з альбуміну, глобулінів і фібриногену, та може вказати на зміни в роботі організму, включаючи печінку.

Підвищені значення печінкових проб можуть вказувати на наявні проблеми з роботою печінки та жовчовивідних шляхів, але не є остаточним діагнозом. Тому трактувати результати аналізу обов'язково повинен ваш лікар!

А щоб підтримувати здоров'я та аналізи в нормі, важливо вести здоровий спосіб життя, дбати про збалансоване харчування з достатньою кількістю фруктів, овочів і цільнозернових продуктів, обмежити  споживання алкоголю та не забувати про регулярні фізичні навантаження.
 

Останні новини
здоров'я печінки та нирок
21 травня 2024
Здоров'я вашої печінки та нирок на перевірці
Які аналізи допоможуть оцінити стан цих важливих органів??
харчування перед аналізами
18 травня 2024
Що їсти перед здачею аналізів?
Сьогодні ми розбиваємо міфи та розкриваємо правду про харчування перед здачею аналізів крові!
аналізи для вегетаріанців
17 травня 2024
Аналізи для вегетаріанців
Вегетаріанство - це система рослинного харчування, що має багато різновидів.